18 / 06 / 2021


La fiecare tragedie aflăm ce ne mai lipsește

Poliția are trupe speciale care, teoretic, ar trebui să facă mai mult decât să spargă uși în zori de zi…

De redactia , in Actualitate , at 05/03/2021

Poliția are trupe speciale care, teoretic, ar trebui să facă mai mult decât să spargă uși în zori de zi – uneori la adrese greșite. Trupele speciale ar trebui să intervină la evenimente speciale, așa cum a fost cel de la Onești, să fie pregătite pentru orice situație – inclusiv cu lunetiști sau polițiști pregătiți să coboare în rapel de pe bloc într-un balcon – și să le rezolve cu eficiență maximă – cum nu s-a întâmplat la Onești. Și asta pentru că, de fapt, trupele alea speciale n-au fost la fața locului, pentru că nici măcar nu există. În naivitatea mea, credeam că trupele alea nu au acționat doar pentru că nu le-a spus nimeni să o facă sau pentru că nu au primit ordinul necesar pentru asta.
Aiurea! După cele întâmplate, s-a aflat că, de fapt, Poliția Română nu are lunetiști – din simplul motiv că nici nu are în dotare asemenea arme – și nu are nici măcar un polițist capabil să coboare în rapel de pe un bloc. Asta au anunțat chiar sindicaliștii din Poliție. Iar lumea își închipuia că există asemenea trupe la nivelul fiecărui inspectorat județean! Vise! Cât poate să coste o pușcă performantă cu lunetă, fabricată la Cugir? Câteva sute de euro, maxim 1-2.000 de euro. Nici măcar nu e vorba de lipsă de fonduri, e vorba de nepăsare crasă.
Culmea, are și Jandarmeria trupe speciale, ba chiar un ditamai batalionul, intitulat pompos Batalion Special Intervenție Antiteroristă, Acțiuni Speciale și Protecție, deși nu știu de ce s-ar ocupa Jandarmeria de antiterorism. Nu a apelat nimeni din Poliția Bacău la trupele speciale ale Jandarmeriei Bacău din simplul motiv că, probabil, sunt la fel de pregătite și de dotate ca și cele ale Poliției. Sau la fel de inexistente.
Evident, există și Brigada Antiteroristă a SRI, una adevărată, care teoretic ar trebui să fie și cea mai bună, cu oameni pregătiți, dar aceasta iese din orice discuție – au avut grijă PSD și ALDE ca orice colaborare cu SRI să fie considerată neconstituțională („să se ocupe SRI de amenințările externe, că de infractorii noștri ne îngrijim noi… să-i apărăm”).
Prin urmare, a trebuit să aibă loc ditamai tragedia, iar Poliția să se facă de ras în ultimul hal, ca să aflăm că, de fapt, nu există nici oameni pregătiți pentru asemenea cazuri, nici trupe speciale de intervenție, nici măcar arme cu lunetă în dotarea Poliției. Așa cum a trebuit să aibă loc o altă tragedie, ca să aflăm că Pompierii nu au mașini cu scară de intervenție și nici măcar o saltea sau o plasa de siguranță pentru cineva care ar cădea de la etaj. Că prin spitale trebuie să vii de multe ori cu totul de acasă se știa. Ce urmează să mai aflăm? Nici nu mai am curaj să-mi imaginez, dar o să descoperim cu prima ocazie. Știm însă un lucru: lipsește, în primul rând, profesionalismul, iar de aici pleacă totul.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: