19 / 01 / 2022


Josep Borrell, interpelat de eurodeputaţi după intruziunea unui jurnalist la o reuniune online a miniştrilor apărării din UE

Parlamentul European a cerut vineri o întărire a securităţii comunicaţiilor instituţiilor europene după ce a deplâns vulnerabilitatea lor în urma…

De redactia , in Actualitate Flux de Știri Internațional , at 28/11/2020

Parlamentul European a cerut vineri o întărire a securităţii comunicaţiilor instituţiilor europene după ce a deplâns vulnerabilitatea lor în urma intruziunii unui jurnalist la o videoconferinţă a miniştrilor apărării neprotejată, relatează AFP, citată de Agerpres.

Josep Borrell

„Acest episod constituie un punct de alertă major pentru securitatea şi credibilitatea instituţiilor europene”, susţine preşedinta Subcomisiei pentru securitate şi apărare a Parlamentului European, eurodeputata Nathalie Loiseau, din grupul Renew Europe, într-o scrisoare adresată şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, consultată de France Presse.

Un jurnalist olandez a utilizat vinerea trecută codul de acces la această videoconferinţă a miniştrilor apărării din UE, o parte a codului fiind vizibilă pe o fotografie postată pe contul său de Twitter de ministrul olandez Ank Bijleveld.

Incidentul „pune problema securităţii liniilor, vulnerabilităţii infrastructurilor noastre interne şi a capacităţii mai generale a instituţiilor noastre de a proteja schimburile de informaţii cele mai sensibile”, menţionează Nathalie Loiseau în această scrisoare co-semnată de eurodeputaţi membri ai subcomisiei.

Spaniolul Josep Borrell este invitat „să explice circumstanţele precise care au permis o astfel de intruziune” şi măsurile pe care intenţionează să le ia pentru „a securiza de manieră semnificativă mijloacele de comunicare ce servesc la organizarea de reuniuni de înalt nivel ale Uniunii Europene”.

„Acest episod ridică problema mai generală a securizării instituţiilor europene în ansamblul lor”, estimează semnatarii scrisorii.

„La ora la care atacurile cibernetice se înmulţesc asupra infrastructurilor noastre, Uniunea Europeană trebuie să progreseze rapid şi de o manieră notabilă în securizarea datelor şi a sistemelor sale de informaţii, securitatea cetăţenilor săi este în joc”, mai afirmă semnatarii.

Incidentul a fost luat foarte în serios de statele membre. „Această breşă de securitate a impus oprirea imediată a reuniunii”, a explicat pentru AFP unul dintre participanţi.

 » sursa: www.replicaonline.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: