22 / 06 / 2024


Israelul acuză premierii Spaniei și Belgiei că susțin terorismul și îi convoacă pe ambasadorii acestor țări – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 25/11/2023

Ministerul de Externe israelian i-a convocat vineri pe ambasadorii Spaniei şi Belgiei, în urma unor declaraţii ale premierilor acestor ţări despre războiul din Fâşia Gaza, interpretate de oficialii israelieni drept o „susţinere a terorismului” grupării teroriste  Hamas, relatează agenţia EFE conform Agerpres.

Premierii spaniol şi belgian, Pedro Sanchez şi Alexander De Croo, au avut anterior vineri o conferinţă de presă comună în Egipt la punctul de frontieră cu Fâşia Gaza de la Rafah, după intrarea în vigoare a armistiţiului de patru zile între Israel şi Hamas în cadrul unei înţelegeri între cele două tabere pentru eliberarea de către Hamas a 50 de ostatici capturaţi în incursiunea sa militară din sudul Israelului de pe 7 octombrie în schimbul eliberării de către Israel a 150 de deţinuţi palestinieni.

„Cred cu tărie că trebuie să facem un apel către Israel să-şi respecte obligaţiile în materie de drept internaţional”, a spus Sanchez la acea conferinţă de presă, făcând referire la civilii palestinieni ucişi în bombardamentele israeliene ce au urmat atacului Hamas din octombrie.

Mai mult, premierul spaniol a apreciat că „a sosit momentul pentru comunitatea internaţională şi pentru Uniunea Europeană să recunoască în sfârşit Statul Palestina”. „Dar dacă nu va fi cazul, atunci Spania va lua propriile decizii”, a adăugat Sanchez, sugerând că Madridul ar putea recunoaşte unilateral statul palestinian în lipsa unei decizii comune în acest sens a UE.

La rândul său, premierul De Croo, care, la fel ca Sanchez, a cerut Hamas să elibereze toţi ostaticii, a declarat să „liderii politici trebuie să treacă peste propriile îndoieli şi să ia decizii, chiar dacă sunt dificile”.

„În urma afirmaţiilor premierilor spaniol şi belgian la Rafah, ministrul (israelian) de externe Eli Cohen a dispus convocarea ambasadorilor ambelor ţări pentru o discuţie severă de mustrare”, a anunţat MAE israelian într-un comunicat.

„Condamnăm declaraţiile false ale premierilor Spaniei şi Belgiei, care susţin terorismul”, afirmă în acelaşi text ministrul de externe israelian Eli Cohen.

Şi premierul israelian Benjamín Netanyahu a „condamnat energic” comentariilor celor doi omologi ai săi, cărora le reproşează că „nu au atribuit către Hamas întreaga responsabilitate pentru crimele de război pe care le-a comis: masacrarea cetăţenilor israelieni şi folosirea palestinienilor ca scuturi umane”.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *