22 / 06 / 2024


IRSOP – Aproape 80% dintre români nu au încredere în capacitatea Guvernului de a proteja populaţia în cazul unui pericol armat – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 01/11/2023

Aproape 80% dintre români nu au încredere în capacitatea Guvernului de a proteja populaţia în cazul unui pericol armat, iar 56% se tem de acţiuni teroriste în România pe fondul situaţiei din Orienul Mijlociu, relevă datele unui sondaj IRSOP. De asemenea, 86% dintre cei chestionaţi condamnă atacul Hamas în Israel, 66% sunt de acord ca Israelul să atace militanţii Hamas din Gaza, iar 78% sunt de acord ca România să ajute populaţia civilă din Fâşia Gaza, în timp ce dor 29 % sunt total de acord cu primirea de refugiaţi evrei, 38% parţial de acord, iar 31% nu sunt de acord. Mai mult de jumătate dintre subiecţi sunt în favoarea creării unu stat palestinian, alături de cel evreu, în Orientul Mijlociu. În ceea ce priveşte conflictele din Ucraina şi din Orientul Mijlociu, peste o treime (36%) se tem mai mult de cel din Ucraina, un procent similar având temeri în egală măsură legate de ambele conflicte. 46% dintre subiecţi cred că România face prea mult pentru a ajuta Ucraina, iar 42% cred că riscurile militare pentru România sunt mai mari acum decât la începutul războiului din Ucraina, 47% considerându-le la fel.

86% dintre cei intervievaţi condamnă atacul sângeros al Hamas în Israel, din 7 octombrie, în timp ce 7% nu îl condamnă, iar 7% nu ştiu, în timp ce 66% consideră că Israelul are dreptul să atace militanţii Hamas fin Gaza, iar 20% nu cred că statul evreu are acest drept.

În ceea ce priveşte ajutorul României pentru populaţia civilă din Fâşia Gaza, 78% dintre respondenţi se declară de acord, dar 20% nu sunt de acord.

La întrebarea ”Consideraţi că războiul din Orientul Mijlociu ar putea determina acţiuni teroriste care pun în pericol securitatea populaţiei din România?”, 56% dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ, iar 38% nu consideră că există un astfel de risc.

O altă întrebare a vizat posibilitatea ca România să primească refugiaţi evrei, formularea fiind: ”Aţi fi de acord total, parţial sau nu aţi fi de acord ca România să fie deschisă şi să primească evreii din Israel care vor să fugă din calea războiului şi ar dori să se refugieze la noi?”. 29% dintre respondenţi s-au declarat ”total de acord”,  38%, ”parţial de acord”, iar 31% nu sunt de acord.

În favoarea existenţei unui stat palestinian, pe lângă cel israelian, în Orientul Mijlociu, s-au pronunţat 56% dintre subiecţi, 18% fiind împotrivă, iar 26% declarând că nu ştiu.

La întrebarea ”Preşedintele Biden a spus că „lumea a ajuns la un punct de inflexiune în istorie”, adică un moment în care lumea îşi schimbă direcţia de mers. Consideraţi că America este destul de puternică sau nu este destul de puternică să stabilizeze lumea ?”,

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *