27 / 05 / 2022


IPS Teofan la Sărbătoarea Sfintei Parscheva:”Cine nu crede în sfintele moaște și icoane nu crede în Învierea Domnului”. Sfânta Liturghie întinată de „nepomenitori” și agitatori de profesie

În cuvântul rostit la sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași, desfășurată anul acesta cu restricții, Mitropolitul Teofan a făcut o…

De redactia , in Flux de Știri Recomandare , at 14/10/2020

În cuvântul rostit la sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași, desfășurată anul acesta cu restricții, Mitropolitul Teofan a făcut o trecere în revistă a situației actuale și a oferit câteva răspunsuri pentru timpurile pe care le trăim.el a reamintit că în locurile de închinare omul primește ajutor de la Dumnezeu și întărire în fața bolii. De asemenea, inaltul ierarh a spus că distanța fizică pe care suntem astăzi chemați să o adoptăm nu reflectă cumva, în plan spiritual, îndepărtarea, înstrăinarea noastră, a unora de ceilalți. ”copii de părinți, soți de soții, dascăli de elevi, politicieni de alegători, preoți de credincioși, arhierei de preoți? Între noi s-a instalat de multe ori duplicitatea care afectează grav relația dintre noi”, a menționat  Mitropolitul Teofan. 

Sfânta Liturghie a fost întinată de un grup de agitatori, așa numiții „nepomenitori” aflați în siajul serviciilor speciale „moldovenești” și ucrainene, respectiv rusești, care au luat ca țintă Mitropolia Moldovei și Bucovinei cu mitropolitul ei, IPS Teofan. Acestui grup organizat li s-au adăugat câțiva protestari sinceri față de măsurile restrictive și altii de profesie, susținuți de veleitari politici necredincioși din zona PSD și AUR care au venit cu o gașcă zgomotoasă de concetățeni proveniți din rândul unei minorități conclocuitoare.

Publicăm mai jos textul integral:

Cuvânt la Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva – 2020

Dreptmăritori creștini,

Excelența Voastre,

Iubiți frați preoți,

Distinse autorități,

Dragi copii, Iubiți pelerini,

Suntem, cu mila Domnului, în interiorul Sfintei Liturghii de sărbătoarea Sfintei Parascheva.

În esența ei, Sfânta Liturghie este taină a Crucii și a Învierii. Este taină a morții temporare și a vieții veșnice, taină a durerii din Ghetsimani și a Taborului plin de Dumnezeu. 

Această sfântă taină a lacrimii biruitoare și a bucuriei smerite a trăit-o Sfânta Parascheva în viața ei pământeană cu întreaga adâncime, înălțime și cuprindere cu care este binecuvântat un om al lui Dumnezeu, geniu al sfințeniei.

Popoarele bulgar și sârb, într-o vreme extrem de dificilă pentru supraviețuirea lor, au fost primele beneficiare ale prezenței binecuvântatelor moaște ale Sfintei Parascheva în mijlocul lor. Frații ortodocși bulgari și sârbi au primit de la ocrotitoarea lor timp de câteva sute de ani ajutor neprețuit. Până astăzi, cuvântul Petca adică Parascheva, naște cutremur lăuntric în inima multora dintre sârbi, sute de biserici sunt închinate Sfintei Parascheva, iar locul cel mai căutat de ei din România este Catedrala Mitropolitană din Iași.

 » Citește întreg articolul pe www.activenews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: