19 / 06 / 2021


Ionuț Neagu: Cer deblocarea procesului privind despăgubirea cetățenilor români din teritoriile românești ocupate de Rusia sovietică și Bulgaria

Deblocarea procesului de acordare a compensațiilor românilor din județele Durostor și Caliacra pentru bunurile lor pierdute în favoarea statului bulgar,…

De redactia , in Actualitate , at 08/04/2021

Deblocarea procesului de acordare a compensațiilor românilor din județele Durostor și Caliacra pentru bunurile lor pierdute în favoarea statului bulgar, precum și românilor din județele Bălți, Cahul, Cernăuți, Cetatea Albă, Hotin, Ismail, Lăpușna, Orhei, Soroca, Storojineț, Tighina și parțial Dorohoi (Ținutul Herța) pentru bunurile lor pierdute în favoarea statului sovietic ocupant.

Stimate domnule președinte, 

Vă facem cunoscut că am primit la Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senatul României un Memoriu al Asociației Române a Victimelor Represiunilor Staliniste (ARVIS) datat cu 24 martie 2021, semnat de președintele Alexei ROTARU și cuprinzând o Cerere adresată de către această asociație factorilor guvernamentali, inclusiv dumneavoastră în calitate de președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

ARVIS semnalează necesitatea înlăturării blocajelor trenante și discriminatorii care încalcă egalitatea de șanse prin nesoluționarea în termen rezonabil, pe parcursul a 18 ani, la nivelul Comisiei municipale București a ANRP a dosarelor privind acordarea de despăgubiri/compensații beneficiarilor Legii nr. 9/1998 și Legii nr. 230/2003.

ARVIS solicită, între altele, o nouă repunere a termenelor prevăzute la art. 13 din Legea nr. 164/2014, cu stabilirea clară a termenelor pentru Comisia municipiului București și a Comisiilor județene, astfel încât acestea să emită hotărâri în termen de 60 de zile de la expirarea termenului de decădere pentru completarea dosarului, iar dosarele vechi deja completate și care nu și-au primit soluționare să primească un termen special de 3 luni.

De asemenea, ARVIS anunță că, în cazul nesoluționării chestiunii, se va vedea nevoită să aducă situația la cunoștința Comisiei Europene.

Așa cum bine cunoașteți, Legea nr. 9 din 8 ianuarie 1998 privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940 (republicată,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: