26 / 05 / 2024


Ionuț Mișa a fost zburat din conducerea ANAF – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 29/11/2023

Conducerea ANAF l-a transferat pe Ionuț Mișa (ex-ministru PSD de Finanțe) de la șefia Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF la conducerea unei alte structuri a fiscului, au declarat surse oficiale. El va fi înlocuit de Marinela Năstase, actual director general adjunct.

Înlocuirea vine pe fondul apariției unui raport al Curții de Conturi, care acuză conducerea Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF că ”pasează responsabilitatea” de a face o inspecție fiscală la o firmă de băuturi alcoolice care are obligațiilor fiscale neachitate la buget de 238 de milioane de lei.

detasare Ionut Misa

Conducerea ANAF l-a mutat pe Mișa printr-o procedură administrativă numită detașare, dat fiind că acesta și-a câștigat funcția prin concurs.

Ionuț Mișa, fost ministru de Finanțe pe vremea lui Liviu Dragnea, a obținut șefia Direcției Generală de Administrare a Marilor Contribuabili prin concurs, funcția sa fiind de funcționar public, nu de demnitar. Surse politice din coaliție au declarat pentru 60m.ro că în luna mai, premierul de atunci Nicolae Ciucă i-a cerut demisia „din cauza găurii de la buget”, dar Mișa a refuzat să plece. Mișa a fost în carieră ministru de Finanțe, șef al ANAF și fost șef al Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili.

Un raport din septembrie 2023 al Curții de Conturi a analizat modul în care direcția condusă de Ionuț Mișa a respectat recomandările emise de inspectorii Curții în septembrie 2022. Anul trecut, Curtea de Conturi ceruse o inspecție fiscală la compania SC Rotact Bev SRL, producător și comerciant de băuturi alcoolice, despre care arăta că are datorii la bugetatul de stat (”obligații fiscale neachitate în perioada 2018-2022”) în sumă totală de 238.423.808 lei.

Curtea de Conturi arată că instituția condusă de Ionuț Mișa a cerut ca inspecția la firma de băuturi alcoolice să fie făcută de o altă structură din ANAF: ”Direcția Mari Contribuabili a solicitat Direcției Generale Coordonare Control Fiscal din cadrul ANAF delegarea competenței către altă structură de control fiscal, considerând această modalitate un mod de ducere la îndeplinire a măsurii dispuse de Curtea de Conturi”.

Inspectorii Curții de Conturi arată că nu sunt de acord cu conduita Direcției Mari Contribuabili și folosește un limbaj dur în raportul oficial:

  • ”Echipa de control a Curții de Conturi nu este de acord cu această modalitate de pasare a responsabilității ducerii la îndeplinire a măsurii”
  • ”Modul defectuos de ducere la îndeplinire a acestei măsuri va face obiectul unei constatări în cadrul acțiunii de control cu tema Controlul respectării prevederilor legale referitor la formarea, evidențierea, urmărirea şi încasarea veniturilor bugetului general consolidat administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili în desfășurare,

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *