22 / 06 / 2024


Ion Spânu: Antena 3 și Digi 24 au luat locul întregii prese FSN-iste din anii ’90 – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 18/11/2023

Două dintre cele mai importante televiziuni de știri au abandonat de ceva timp orice urmă de deontologie profesională specifică jurnalismului: „Antena 3” și „Digi 24”. În privința postului „Digi 24” surpriza nu e așa de mare ca în cazul „Antenei 3”, care s-a asociat cu postul american „CNN”, dar cu tot cu acesta a devenit un post de veritabilă propagandă a Puterii, cot la cot cu cel supranumit „UM Digi 24”!

Momentele acestei regretabile transformări pot fi ușor precizate: pandemia Covid-19, războiul din Ucraina și, mai nou, războiul din Fîșia Gaza. În toate acestea, cele două televiziuni au fost portavocea Guvernului, fie că era condus de PNL-istul Nicolae Ciucă, fie de PSD-istul Marcel Ciolacu.

Și cum presa scrisă, sub forma ziarului tipărit, poate fi considerată ca fiind dispărută, din moment ce abia se văd urmele ei în presa online, este inevitabilă amintirea anilor ’90, cînd presa era dominată de ziarele Puterii, „Azi”, „Dimineața”, cărora li s-a alăturat „Adevărul” și alte cîteva publicații mai puțin importante.

Ce știm azi despre ele? Iată:

– Ziarul „AZI” era auto-declarat „cotidian al Frontului Salvării Naționale”, avîndu-l ca director onorific acad. Alexandru Bîrlădeanu, redactor șef pe Octavian Știreanu, redactor-șef adjunct pe Stelian Moțiu,  și era ziarul „de casă” al FSN, calitate anunțată încă de la primul număr, 11 aprilie 1990.

– Ziarul „DIMINEAȚA” se autointitula „cotidian de opinie democratică și informație”, și îl avea ca director pe celebrul critic și istoric literar Al. Piru! Primul număr a apărut la 19 februarie 1990 și era considerat un ziar foarte apropiat de FSN.

– Ziarul „ADEVĂRUL”, care a apărut în 25 decembrie 1989, fiind apropiat tot de FSN, l-a avut ca director pe celebrul traducător Darie Novăceanu, cel care l-a tradus magistral pe Gabriel García Márquez.

Aceste ziare „de partid”, împreună cu TVR, au fost în primii ani de după Revoluție factorii de putere ai FSN și ai liderilor acestei formațiuni: Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voica Voiculescu, Alexandru Bârlădeanu etc. Toți cei care au condus aceste ziare, dar și cei au scris în aceste ziare trebuie să se simtă vinovați de perpetuarea regimului Iliescu și de generarea Mineriadelor care au frînat evoluția României! Îi includ aici, în afara redactorilor și pe colaboratorii Andrei Pleșu și Cristian Tudor Popescu, acesta din urmă intrînd chiar în conducerea ziarului „Adevărul”, cînd acesta era condus de „KGB”-istul Dumitru Tinu.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *