15 / 06 / 2021


IOAN VODĂ AL III-LEA, MOLDOVEANUL CARE S-A BĂTUT CU FURTUNA

Autor: Mircea Gheorgheosu Ioan Vodă al III-lea, raportat la secolul în care a trăit și la întreg spațiul european, s-a…

De redactia , in Magazin , at 01/03/2021

Autor: Mircea Gheorgheosu

🦬 Ioan Vodă al III-lea, raportat la secolul în care a trăit și la întreg spațiul european, s-a remarcat ca un mare administrator, un dibaci politician și un strateg de geniu.

Strănepot al lui Ștefan cel Mare, a fost fiu al lui Ștefăniță Vodă cu o armeancă, de unde și numele popular de Ion Armeanul. Marea boierime, dezavantajată de domnitor, îi va zice cel Cumplit sau cel Rău, țărănimea avea să-l idolatrizeze, iar oastea l-a văzut ca pe un Viteaz.

DIN COPIL DIN FLORI LA PĂRINTELE PATRIEI

👑 În epocă, a fi os domnesc însemna pericol de moarte, din cauza disputelor fratricide pentru tron. Așa că anul 1561 îl găsește, la vârsta de 40 ani, peregrinând prin Europa.

În Polonia, primește doar promisiuni de la magnatul luteran Firli. În Crimeea, cucerește inimile tătarilor prin vitejia demonstrată într-o expediție împotriva rușilor, pe Volga.

La Viena, întră în serviciul militar al împăratului Maximilian al II-lea. Acesta promite la rândul lui o armata de 7-8 mii de oameni. Turcii trimit emisari să rupă această posibilă legătură, astfel încât Ioan pleacă la Constantinopol și e primit cu onoruri de vizirul Mehmed Socoli.

Exilat vreo câțiva ani în Rhodos, insula pretendenților, se reîntoarce la Istanbul putred de bogat din comerț cu pietre prețioase și își cumpără în cele din urmă tronul cu 220 mii de ducați, cam 40 milioane de euro în banii de azi.

Este primit în Moldova cu numele de pater patrie (părintele țării), titlu acordat, de la Cicero încoace, celor care scapă țara de tirani.

GOSPODARUL ÎȘI FACE VARA SANIE, IARNA CAR ȘI TOT TIMPUL TUNURI🗞️

Ioan este cel dintâi domnitor care își asumă controlul personal al actelor semnate de cancelaria domnească. În primul an de domnie schimbă doi logofeți – al treilea nu va mai îndrăzni să semneze acte pentru beneficii proprii fără aprobare domnească.

Mută capitală țării la Iași, de la Suceava, care fusese demantelată de Lăpușneanu și care oricum era mult prea aproape de granița ungaro-polonă și mult prea departe de Dunăre.

🪙 Reglementează contribuțiile fiscale, pentru toate păturile sociale. Măsura sa de geniu, moderată individualmente și colosală în totalitate, este să reducă de până la 10 ori suma plătită de țărani vechilor seniori feudali. Mai mici,

 » Citește întreg articolul în magazinul istoric 1859.eu

Comentarii


%d blogeri au apreciat: