23 / 01 / 2022


Inscripția românească de pe frontispiciul primei Biserici de zid a românilor din Cernăuți a fost repusă la locul ei, după ce ucrainenii au sustras literele poleite cu aur datând din 1844

S-a făcut dreptate pentru inscripția de pe frontispiciul catedralei ortodoxe române din Cernăuți, cu hramul Pogorârii Sfântului Duh. Textul poleit…

De redactia , in Flux de Știri Recomandare , at 13/12/2020

S-a făcut dreptate pentru inscripția de pe frontispiciul catedralei ortodoxe române din Cernăuți, cu hramul Pogorârii Sfântului Duh. Textul poleit cu aur „Unuia în trei ipostasuri Dmnzeu –  A. D. 1844”, care a rezistat inclusiv perioadei sovietice, a fost eliminat ilegal după 1991, în două etape, cu prilejul unor renovări. O copie a cestuia a fost repusă pe frontispiciul catedralei la începutul lunii decembrie, după multiple insistențe și adrese oficiale făcute de societatea civilă românească din Cernăuți, în special Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” condus de inimosul Eugen Pătraș. Fosta capitală a Bucovinei a fost anexată de URSS în 1940 și a rămas după 1991 în componența Ucrainei independente, fapt consfințit în mod rușinos prin Tratatul de Bază semnat de România cu statul vecin în 1997. 

„Somptuoasa catedrală cu hramul Pogorârii Sfântului Duh a fost construită pe spezele Fondului Bisericesc ortodox din Bucovina creat din averile Episcopiei de Rădăuți și ale mănăstirilor Putna, Sucevița, Dragomirna, Voroneț, Moldovița, Solca, Horecea ș.a. Iar ca dovadă că e un așezământ românesc servește inscripția făcută chiar deasupra ușii de la intrare, cu litere chirilice aurite, având următorul text: „Unuia în trei ipostasuri Dmnzeu” („ȢНȢѦ[Ѩ?] Ꙟ ТРЕІ ІПОСТАСȢРІ ДМНЗЕȢ”), iar puțin mai jos, la intrare –  „A. D. 1844” („А. Д. 1844”). (…)

Între 1893 și 1896, sub îndrumarea mitropolitului Silvestru Morariu-Andrievici, sfântul lăcaș a fost renovat și pictat cu frumoase fresce de către pictorul bisericesc Karl Iobst din Viena. În 1936, sub păstoria mitropolitului Visarion Puiu, catedrala a fost renovată, iar pictura împrospătată. Ultima renovare a fost efectuată după ce Catedrala a revenit la sânul bisericii ortodoxe, în timpul „perestroicii” gorbacioviste. (…)

În timpul unei renovări de după destrămarea URSS-ului, inscripția românească de pe frontispiciul catedralei, care a rezistat perioadei staliniste și celorlalte epoci de tristă amintire, cu corifei comuniști în frunte ca Hrușciov, Brejnev, Andropov, Cernenko, până la perestroica lui Gorbaciov, dintr-odată a dispărut în timpul Ucrainei suverane, lipsind de la locul ei aproape trei decenii. Această absență nu a trecut neobservată de români. Societatea civilă românească din nordul Bucovinei a pus mereu problema repunerii la loc a inscripției istorice, arătând că înlăturarea literelor de pe un monument de istorie și arhitectură știrbește valoarea monumentului și cei care au înlăturat-o trebuie să răspundă în fața legii statului. Or, statul protejează monumentele de istorie și arhitectură.

Au trebuit că treacă aproape trei decenii ca inscripția,

 » Citește întreg articolul pe www.activenews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: