28 / 01 / 2022


„Îngrijorări serioase”: Cercetătorii au descoperit particule de microplastic în placenta bebelușilor nenăscuți

Particule de microplastic au fost descoperite pentru prima dată în placenta bebelușilor nenăscuți, lucru care cauzează „îngrijorări serioase” în rândul…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 25/12/2020

Particule de microplastic au fost descoperite pentru prima dată în placenta bebelușilor nenăscuți, lucru care cauzează „îngrijorări serioase” în rândul cercetătorilor, relatează The Guardian.

Impactul asupra sănătății a microplasticului din organism încă este necunoscut dar oamenii de știință afirmă că acesta ar putea provoca probleme pe termen lung sau afecta dezvoltarea sistemului imunitar al fetușilor.

Cel mai probabil particulele au ajuns în corpul bebelușilor după ce au fost ingestate sau inhalate de către mamele lor.

Microplasticul a fost descoperit în placenta a 4 femei sănătoase care au avut sarcini și nașteri normale. Particulele au fost găsite de ambele părți ale placentei și în membrana în care se dezvoltă fătul.

Toate particulele analizate au provenit de la plastic care a fost vopsit albastru, roșu, portocaliu sau roz și ar putea proveni de la ambalaje, vopsele, cosmetice sau produse de îngrijire personală.

Majoritatea aveau o dimensiune de 10 microni (0,01 mm), însemnând că sunt suficient de mici pentru a intra în sânge. Cercetătorii nu au reușit însă să evalueze dacă particulele au intrat în corpurile bebelușilor.

„Este ca și când ai avea un bebeluș cyborg care nu mai este alcătuit doar din celule umane ci dintr-un amestec de entități biologice și anorganice”, afirmă Antonio Ragusa, coordonatorul studiului și directorul de obstetrică și ginecologie la spitalul San Giovanni Calibita Fatebenefratelli din Roma.

Cercetătorii au concluzionat în cercetarea publicată în Environment International că:

„Datorită rolului crucial al placentei în susținerea dezvoltării fetusului și în a acționa ca o interfață pentru mediul extern, prezența unor particule de plastic potențial dăunătoare este o chestiune ce provoacă îngrijorări serioase. Studii suplimentare sunt necesare pentru a evalua dacă prezența microplasticului poate declanșa răspunsuri imunitare sau ar putea duce la eliberarea unor contaminanți toxici”.

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: