26 / 02 / 2024


Incident cu împușcături la frontiera R. Moldova cu Ucraina de pe segmentul regiunii transnistrene, devoalat

By redactia , in Actualitate Internațional , at 07/02/2024

Un incident cu împușcături a avut loc la începutul lunii ianuarie la frontiera Republicii Moldova cu Ucraina de pe segmentul regiunii separatiste transnistrene. Informația a fost confirmată de ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marco Șevcenko. Potrivit diplomatului, la 7 ianuarie, doi locuitori din regiunea separatistă transnistreană au încercat să traverseze ilegal frontiera R. Moldova cu Ucraina. În acest timp, aceștia au deschis focul asupra grănicerilor ucraineni.
„Unul dintre ei a recunoscut că este un „grănicer transnistrean”. Celălalt afirmă că este civil, dar presupun că pur și simplu este îmbrăcat civil. După cuvintele lor, au încercat să treacă în Ucraina pentru a discuta ceva cu un grănicer ucrainean. Autoritățile ucrainene i-au așteptat, deoarece acești doi transnistreni, conform informațiilor disponibile, se ocupau cu trafic ilegal„, a precizat Marco Șevcenko citat de presa de la Chișinău.
El a mai spus că unul dintre intruși a tras dintr-un pistol în direcția grănicerilor ucraineni, care au deschis focul în replică.
„Unul dintre transnistreni a fost ucis, iar celălalt a fost rănit. În prezent, se află în spital în Ucraina. (…) Știu sigur că autoritățile ucrainene au acționat pe teritoriul nostru. Reacția lor a fost așa cum a fost. A fost dură, deoarece legea privind traversarea frontierei și traficul ilegal a fost încălcată„, a subliniat Șevcenko.
De asemenea, diplomatul a adăugat că Ucraina a intensificat controlul în zona centrală (transnistreană) a frontierei, deoarece consideră regiunea transnistreană „o amenințare potențială pentru securitatea națională din cauza prezenței militare rusești ilegale în regiune de peste 30 de ani”. 
Menționăm că la 10 ianuarie, așa-zisul minister al securității de la Tiraspol a informat despre acest incident ca despre un „transfer” violent a doi cetățeni pe teritoriul Ucrainei.
„La 7 ianuarie 2024, în apropierea frontierei transnistrene-ucrainene a avut loc un incident cu armă de foc. Ca urmare a incidentului,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *