23 / 01 / 2022


Încă o lună de restricţii

Începând de astăzi, 9 noiembrie, intră în vigoare măsurile adoptate joi seara de Guvernul României printr-o hotărâre şi o ordonanţă…

De redactia , in Actualitate , at 09/11/2020

Începând de astăzi, 9 noiembrie, intră în vigoare măsurile adoptate joi seara de Guvernul României printr-o hotărâre şi o ordonanţă de urgenţă care prevăd noile măsuri şi restricţii la nivel naţional pentru o perioadă de 30 de zile. Pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, care în ultima perioadă a înregistrat cote alarmante, depăşind zece mii de infectări pe zi, şi pentru că autorităţile se aşteaptă să continue creşterea numărului de cazuri noi de coronavirus în sezonul rece, la recomandarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, Guvernul Orban a impus noi restricţii pentru încă o lună de zile. 
De astăzi, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise şi închise; toate şcolile din România vor trece în sistemul online şi rămân deschise doar creşele şi after-school-urile; acolo unde tipul de activitate permite, este obligatoriu regimul de telemuncă sau desfăşurarea programului de lucru la domiciliu; se închid toate magazinele, inclusiv mall-urile, de la ora 21.00, dar rămân deschise farmaciile şi benzinăriile.
În vederea prevenirii răspândirii infecţiilor cu SARS-COV-2, în toate localităţile din România, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei sau a gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00, cu doar câteva excepţii, se suspendă activitatea din pieţele agroalimentare în spaţii închise, activitatea târgurilor, a bâlciurilor, a pieţelor mixte şi volante şi a talciocurilor etc.
Dacă, despre închiderea pieţelor, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a explicat că, în următoarea perioadă, rămân disponibile  pieţele din spaţiile deschise şi că măsurile luate reduc contactul, fără a provoca un impact major asupra populaţiei, despre restricţiile de circulaţie acesta a afirmat că se evită astfel ca tinerii să meargă la petreceri.
„În acest interval se mişcă foarte mult tinerii, ei se vizitează, sunt întâlniri în apartamente, mai ales în timpul weekendului. Raţiunea între 23.00 şi 5.00  este ca tinerii să nu mai umble în apartamente, pentru petreceri. În Spania a fost una dintre modalităţile de răspândire a virusului, s-a făcut analiză. Tinerii cumpărau produse şi mergeau în apartamente. Impactul cel mai mare va fi în timpul weekendului”, a declarat Raed Arafat.
Cu alte cuvinte, pentru câţiva descreieraţi sau copii de bani-gata, care sfidează legile şi bunul simţ şi îşi permit petreceri şi dezmăţ în restaurante sau localuri de fiţe într-o perioadă în care întreaga omenire se confruntă cu un virus care ucide mii de persoane, milioane de români sunt obligaţi să stea în casă sau să dea cu subsemnatul dacă ies noaptea să îşi cumpere un algocalmin de la farmacie…
Mă întreb, retoric, fireşte, de ce nu sunt monitorizate locaţiile respective sau, de ce nu se aplică amenzi tinerilor care se vizitează, sau participă la astfel de întâlniri în apartamente, mai ales în timpul weekendului?
Cu siguranţă, despre măsurile de prevenire a infectării cu Covid 19 şi restricţiile care intră în vigoare de astăzi vor  fi multe opinii pro sau contra. Cert este însă că, potrivit reprezentantului  României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, raportat la numărul populaţiei, în această perioadă, România are de 10 ori mai multe cazuri de infectare cu Covid 19 decât Italia, de exemplu. Depinde de noi şi numai de noi dacă vrem să stopăm răspândirea coronavirusului sau dacă prelungim acest coşmar.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: