19 / 09 / 2021


Imagini cu dezastrul provocat de uraganul Ianos din Grecia

Mai multe zone din vestul Greciei, respectiv insulele Ionice, au fost măturate de un ciclon puternic, care a lovit cu…

De redactia , in Internațional , at 20/09/2020

Mai multe zone din vestul Greciei, respectiv insulele Ionice, au fost măturate de un ciclon puternic, care a lovit cu forța unui uragan.

Rafalele de vânt de aproape 120 de km/h au doborât copaci și stâlpi de electricitate.În plus, mai multe insule, printre care și Corfu, Zakynthos, Lefkada și Kefalonia, frecventate și de români, sunt acum inundate, relatează Agerpres.
Cele mai puternice intensificări ale vântului au fost înregistrate în insulele Kefalonia și Zakynthos, destinații preferate de turiștii români care își petrec vacanța în Grecia.
Mai mulți turiștii au surprins în imagini urmările furtunii, postând pe forumuri de vacanță mai multe fotografii.
Silviu a publicat pe forumul Vacante in Grecia o fotografie din portul Agia Efimia, Kefalonia.
O altă turistă a urcat pe forum un videoclip înfricoșător.
Din cauza vremii, mulți români vor să-și scurteze sejururile și să plece spre casă. Secretariatul General de Protecție Civilă a sfătuit persoanele aflate în zone inundate să evite să rămână la subsol și parter, ”mai ales dacă acestea sunt situate sub nivelul mării.
Luați în considerare să nu stați acasă și să mergeți să locuiți cu rudele sau la prieteni timp de două zile pentru a depăși această perioadă de condiții meteorologice extreme”.
Autoritățile cer și ”evitarea deplasărilor care nu sunt obligatorii”. „Cad copaci peste tot”, a declarat și prefectul Insulelor Ionice, Rodi Kratsa, pentru televiziunea de stat.
Din fericire, în insule Zakynthos şi Kefalonia, situate în vestul Greciei, nu au fost înregistrate victime.
O barcă s-a scufundat. Dar au fost semnalate întreruperi de electricitate şi circulaţia pe o parte din drumuri a fost întreruptă.
Și pe insula Itaca a căzut curentul pentru o bună perioadă de timp. Corfu şi Lefkada au fost afectate, într-o măsură mai mică, de intemperii.
Conform presei locale, pompierii au primit cel puțin 60 de apeluri de asistență, în principal legate de copacii dezrădăcinați și de inundații în case și în magazine.
O barcă de agrement elveţiană ancorată în Itaca a fost luată de valuri, însă cei doi pasageri de pe ambarcaţiune au reuşit să ajungă la ţărm, potrivit agenţiei de presă elene ANA.O altă barcă s-a scufundat în portul Zakynthos, însă pasagerii săi – belgieni – sunt teferi şi nevătămaţi, a mai spus prefectul Insulelor Ionice.Două zboruri Ryanair programate să ajungă pe insula Kefalonia au fost redirecţionate către Atena, iar legăturile maritime pentru şi către insulă au fost întrerupte.
Conform meterologilor, uraganul, denumit Ianos, urmează să lovească vestul Greciei cu aceeaşi intensitate pentru încă 6-9 ore şi apoi să înceapă să se deplaseze către sud. Uraganul Ianos este aşteptat să ajungă în Peninsula Peloponez vineri seara.
Grecia a fost lovită de un uragan în 2018, care a provocat moartea a două persoane pe insula Evia. Conform BBC, uraganul Ianos este descris ca o furtună mediteraneeană, fenomen care a apărut pentru prima dată în Grecia în 1995., însă cei doi pasageri de pe ambarcaţiune au reuşit să ajungă la ţărm, potrivit agenţiei de presă elene ANA.

Comments comments

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: