02 / 08 / 2021


Iarna în vechiul București. Pârtia de schi a Capitalei. Stațiunea de iarnă din mahalaua Bellu | .News

Suntem în Decembrie și zilele trecute ne-am bucurat și de prima ninsoare a acestei ierni. Chiar dacă în cea mai…

De redactia , in Actualitate , at 14/12/2020

Suntem în Decembrie și zilele trecute ne-am bucurat și de prima ninsoare a acestei ierni. Chiar dacă în cea mai mare parte aceasta s-a topit, zonele montane au rămas acoperite de hlamida albă, prilej de bucurie pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Bucureștenii pare că trebuie să mai aștepte. Până atunci însă, avem prilejul unei noi evadări în trecutul Capitalei noastre. Și vom afla, nu fără mirare, că a fost o vreme când sporturile de iarnă se practicau și… în București.
Stațiunea de iarnă de la marginea Capitalei
Da, da, a existat așa ceva, chiar dacă sună ciudat. Încă înainte de 1989, bunicul meu îmi povestea despre cândva celebra pârtie de schi ivită prin anii 1930 pe Cocioc, pe versantul de apus al Dealului Piscului. Mai târziu aveam să găsesc în publicații de epocă unele consemnări despre acea ministațiune pentru sporturi de iarnă.
“… într-o însorită dimineață a saptămânii care a trecut, am vizitat pista de schi de pe dealul Cocioc, unde mulțimea schiorilor, veselia, antrenul si măiestria sportivilor, ne-au fast o dovadă că, sportul acesta se poate practica și într-un decor citadian” – scria revista Ilustrațiunea română în iarna anului 1938. “Am mai avut ocazia sa vorbim aici de locurile acestea, unde se află dealul Cocioc, la marginea unuia din cele mai originale cartiere ale Capitalei. Aici se află, strânse la olaltă de mâna năstrușnică a destinului cimitire, sanatorii, cârciumi vestite, saloane de dans, gropi de gunoi, terenuri elegante de sport și clădiri moderne. E aproape quintesența unui oraș, cu toate durerile și bucuriile sale!”

Înainte de amenajarea, prin 1970, a Parcului Tineretului, zona se numea Cocioc sau Valea Plângerii. În anii 30, zona avea un aspect eminamente rural. Șoseaua Olteniței era un drum rural, cu șanțuri pe marginea unde se înșiruiau, de la Bellu și până la Închisoarea Văcărești,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: