16 / 01 / 2022


Hotel prădat: Emblematicul Hotel Parc din Oradea zace părăginit şi jefuit de elemente unice care îl decorau (FOTO)

Oradea şi-a căpătat faima unui oraş în care clădirile monument strălucesc, dar nu toate bijuteriile arhitecturale ale urbei au parte…

De redactia , in Flux de Știri Magazin , at 26/11/2021

Oradea şi-a căpătat faima unui oraş în care clădirile monument strălucesc, dar nu toate bijuteriile arhitecturale ale urbei au parte de această soartă. Pe Corso, la intersecţia cu noua stradă pietonală Aurel Lazăr, fostul Hotel Parc lasă impresia că se va degrada până la dispariţia definitivă.

Lucrările de reabilitare pornite anul trecut s-au oprit brusc şi, de parcă aspectul de dărăpănătură nu ar fi destul, clădirea a fost şi prădată de hoţi.

Hotel Art Nouveau

Pe locul Hotelului Parc, în secolul 18, contele Samuel Teleki a ridicat palatul baroc Bethlen. În timpul epidemiei de holeră, însă, palatul a fost dărâmat aproape integral, iar locul a renăscut la începutul secolului 20, când a fost cumpărat de familia de evrei Weiszlovits. Fraţii Emil şi Gyula au reconstruit clădirea şi au transformat încăperile de la parter în spaţii comerciale, iar pe cele de la etaj într-un hotel modern.

La parter, s-a mutat şi Concordia, firma de pompe funebre întemeiată de bunicul lor, Adolf, care a adus prosperitatea familiei: în timpul epidemiei, când autorităţile au avut mari probleme cu înhumarea decedaţilor, afacerea a dat lovitura…

Proiect al arhitectului Czoczek Alajos, Hotelul Weiszlovits a fost inaugurat în 1915, beneficiind de un decor de lux care în Oradea nu mai era egalat. Presa vremii scria că e „amenajat cu 60 de camere frumoase, confortabile, dotate cu apă curentă, reţea electrică, încălzire centrală şi confort modern”. În plus, hotelul avea grajd, garaj pentru automobile şi o impresionantă grădină interioară cu un mic castel. 

Decorat cu covoare orientale şi vaze aduse de Gyula chiar din India, hotelul impresiona în primul rând prin piesele de feronerie, tâmplărie, vitralii, oglinzi şi stucaturi, toate în stil Art Nouveau. 

Alt proprietar 

În ultimele decenii,

 » sursa: ebihoreanul.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: