18 / 06 / 2021


Holera incompetenţei: Ignoranți și slabi administratori ai statului român

Ce ar trebui să înveţe Omenirea din lecţia pandemiei? Unde sunt descoperirile ştiinţei şi care mai este rolul medicinei într-un…

De redactia , in Actualitate , at 26/03/2021

Ce ar trebui să înveţe Omenirea din lecţia pandemiei? Unde sunt descoperirile ştiinţei şi care mai este rolul medicinei într-un context în care prevenţia joacă rolul important şi nu tratamentul sau bisturiul? Realitatea neputinţei medicinei relevată de lupta cu pandemia de Coronavirus poate fi extinstă către toate domeniile, incluzând domeniul juridic, politic, economic, social, educaţional şi cultural.

Medicina secolului XXI ne-a fost prezentată ca fiind una extrem de performantă şi cu succese notabile în tratarea unor cazuri dintre cele mai diverse şi dintre cele mai grave. Ceea ce nu s-a spus niciodată, însă, este faptul că de cele mai multe ori tehnicalitatea unor procese şi acţiuni rămâne neputincioasă în faţa unor evenimente care nu pot fi gestionate conform unui manual sau pe baza unor cunoştinţe dobândite anterior.

Omul modern a devenit foarte reticent la schimbare, la noutate şi la alternativă, în ciuda faptului că suntem nişte fiinţe agitate, dornice de mişcare şi de socializare, pandemia ne-a demonstrat că diferenţa dintre învingători şi învinşi stă în capacitatea de adaptare. Virusul s-a adaptat şi s-a perfecţionat, noi am rămas aceeaşi plângăcioşi care nu putem trăi fără socializare, o socializare excesivă care nu a lăsat loc multă vreme evoluţiei. Acesta este motivul pentru care, în ciuda caracterului omului – de fiinţă socială, ar trebui să căutăm şi să dezvoltăm caracterele unor fiinţe culturale şi spirituale. Omul modern este preocupat foarte mult de drepturile şi de libertăţile sale, pierzând din vedere faptul că potrivit legilor naturii, extincţia este regula, iar supravieţuirea este excepţia. În faţa pandemiilor, a războaielor, a catastrofelor, a schimbărilor climaterice doar excepţionalii supravieţuiesc.

Forma de organizare de la un moment dat în faţa unor situaţii ca cele expuse anterior s-a dovedit, de cele mai multe ori,  neputincioasă şi depăşită. Este și  cazul medicinei zilelor noastre.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: