26 / 02 / 2024


Guvernul de la Chișinău, undă verde pentru interconectarea rețelelor energetice dintre R. Moldova și România

By redactia , in Actualitate Internațional , at 07/02/2024

Guvernul de la Chișinău a aprobat miercuri, 7 februarie, un memorandum de înțelegere cu Guvernul de la București privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din Republica Moldova și România.
Documentul a fost semnat la 11 decembrie 2023 și are drept scop crearea cadrului necesar cooperării în domeniul energiei între Republica Moldova și România, examinarea soluțiilor posibile, realizarea proiectelor necesare schimbului de energie pe termen lung, precum și facilitarea schimbului de cunoștințe tehnice, abilități și expertiză.
„Este un proiect care vine în urma negocierilor care au fost lansate în luna decembrie și este o procedură de finalizare pentru încheierea acestui memorandum – deja săptămâna viitoare voi veni cu primele hotărâri de Guvern pentru realizarea acestuia, inclusiv pentru desemnarea operatorului de piață în R. Moldova. Acest proiect este progresul pentru integrarea pieței energetice din R. Moldova în piața energetică din UE prin România”, a declarat Victor Parlicov, ministrul Energiei de la Chișinău.
Memorandumul stabilește realizarea unor acțiuni legate de posibilitatea creșterii capacității de transport al gazelor naturale, dar și examinarea posibilității extinderii, până la sfârșitul anului 2031, a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. Totodată, documentul vizează realizarea proiectelor de importanță strategică, între care Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiunea nominală de 400 kV Suceava – Bălți.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *