04 / 12 / 2021


Guvernul de la Chișinău, undă verde pentru achiziționarea gazelor din altă parte decât din Rusia

Guvernul Republicii Moldova începe procesul de achiziționare a gazelor naturale din surse alternative și, în același timp, continuă cu negocierile…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 19/10/2021

Guvernul Republicii Moldova începe procesul de achiziționare a gazelor naturale din surse alternative și, în același timp, continuă cu negocierile cu concernul rus Gazprom. Anunțul a fost făcut de Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău. 

Potrivit oficialului, indiferent de rezultatele negocierilor cu Rusia, Republica Moldova nu poate rămâne fără gaz, de aceea la următoare ședință a Guvernului vor fi luate mai multe decizii care vor deschide calea pentru achiziționarea gazelor din surse alternative, dacă va fi cazul.
„Guvernul începe procesul de achiziționare a gazului din surse alternative prin intermediul Energocom. Un prim pas va fi modificarea bugetului pentru a rezerva bani pentru această achiziție. Facem acest pas pentru că volumele de gaz livrate de Gazprom, R. Moldova în octombrie sunt mai mici decât cele necesare”, a mai adăugat Natalia Gavrilița.
Premierul de la Chișinău a mai informat că ,între timp, se poartă discuții cu Ucraina și România, iar luni, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a plecat în Polonia, acolo unde discută cu reprezentanți ai Guvernului și companiilor care pot furniza gaz în R. Moldova.
„Situația în care ne aflăm arată cât de corectă a fost decizia R. Moldova de a accelera construcția gazoductului Iași-Chișinău, în ultima săptămână acest gazoduct a fost folosit și am primit anumite volume de gaz de balansare a presiunii și suntem recunoscători României pentru sprijinul oferit în acest proces”, a punctat premierul de la Chișinău.
Totodată, sursa a menționat că prețul de achiziționare al gazelor naturale va crește, respectiv va crește și tariful.
„Este un proces inevitabil în actualele condiții de piață și ceea ce poate face Guvernul ca să ajute oamenii în perioada care vine este un mecanism de compensare a creșterii de tarif, țintit pe păturile vulnerabile ale populației. Guvernul va fi alături de cetățeni în această situație. 

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: