13 / 07 / 2024


Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei: Relația privilegiată dintre R. Moldova și România se vede și în cifre economice

By redactia , in Actualitate Internațional , at 09/02/2024

Reducerea dependenței de resursele energetice rusești cu sprijin european, dar mai ales cu cel al României, a fost factorul hotărâtor ca inflația din Republica Moldova să se redreseze la 4,2 la sută, după ce depășise 30 la sută în 2022. Declarații în acest sens au fost făcute de Anca Dragu, guvernatorul Băncii Naționale de la Chișinău. Potrivit acesteia, sprijinul european și cel venit din partea României au fost decisive pentru evoluțiile favorabile din economia R. Moldova și reducerea dependenței de resursele energetice rusești.
„Primul factor care a contribuit la reducerea spectaculoasă a inflației a fost reducerea dependenței de gazul rusesc și de produse energetice în general, pentru că am văzut eforturi extraordinare de a diversifica relațiile comerciale pe zona de energie electrică și gaze naturale. Avem deja depozite de gaze naturale constituite de Moldova în România, avem interconectarea țării cu sistemul de transmisie european cu energie electrică, deci măsurile din zona energiei, pentru sprijinul european și de aici în special sprijinul din partea României”, a declarat Anca Dragu, în cadrul unui interviu pentru Radio România, citată de presa de la Chișinău.
Ea a subliniat rolul Băncii Naționale în procesul de negociere a aderării R. Moldova la Uniunea Europeană. Instituția va trebui să îndeplinească plenar criteriile necesare unei bănci centrale europene, iar asta presupune ca procesul de integrare aflat acum în derulare să fie aprofundat.
„Banca Națională a Moldovei are un rol important în procesul de negociere, pentru că avem 10 capitole în care avem un cuvânt de spus, trei capitole un cuvânt foarte important și șapte capitole în care contribuim semnificativ, cum ar fi capitolul de statistică și altele din zona aceasta economică. Deci rolul băncii este unul foarte important. Unul dintre cele patru-cinci obiective ale mandatului meu este contribuția hotărâtoare și la parcursul european”, susține Anca Dragu.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *