13 / 07 / 2024


Guvernarea Ciolacu aduce sărăcie pentru români în 2024: Lista bunurilor și serviciilor care vor avea prețuri mai mari – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 01/01/2024

Anul 2024 vine cu scumpiri, dar și cu reducerea puterii de cumpărate. Crește TVA-ul la produsele care conțin zahăr într-o anumită cantitate, la produsele BIO, crește acciza la tutun, la alcool, dar și la băuturile cu concentrație mai mare de zahăr.

Oamenii se vor îndrepta spre produse mai ieftine, iar producătorii vor reduce cantitatea. Anul viitor se anunță unul dificil pentru români, atât cei care consumă, cât și cei care produc și au întreprinderi.

Ce alimente se vor scumpi în 2024

Produsele alimentare organice și cele tradiționale, serviciile oferite de festivaluri, cluburi sau săli de sport, locuințele și panourile fotovoltaice vor suferi majorări de preț începând cu 1 ianuarie 2024, conform pachetului de măsuri fiscal-bugetare adoptat de guvern.

Astfel, alimentele BIO, cele tradiționale sau cele de tip montan vor cunoaște o creștere a prețului din cauza majorării cotei TVA de la 5% la 9%.

Majorarea TVA-ului va fi aplicată și în cazul locuințelor cu valoare de până la 120.000 de euro, precum și al serviciilor oferite de festivaluri, cluburi sau săli de sport.

Pe lista scumpirilor se numără și panourile fotovoltaice și produsele alimentare dulci.

Ultimele vor suferi creșteri de preț, deoarece se introduce o nouă acciză pentru băuturile cu concentrație mare de zahăr, iar în plus, TVA-ul pentru alimentele cu concentrație mare de zahăr va fi majorat.

Firmele vor fi supuse și ele unor taxe mai mari. Astfel, începând din anul viitor, se va implementa un impozit de 3% pe cifra de afaceri pentru anumite companii, iar vor fi introduse noi taxe pentru bănci și pentru firmele active în sectorul petrol și gaze, ceea ce va conduce la creșteri de prețuri la combustibili.

Scumpiri la vacanțe în noul an

Creșterea TVA-ului la hoteluri și restaurante la 19% ar putea avea consecințe semnificative asupra costurilor serviciilor turistice din România, estimându-se o majorare de cel puțin 10%, avertizează agențiile de turism afiliate Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT).

În contextul eforturilor guvernamentale de a stabili noi măsuri fiscale pentru a asigura stabilitatea bugetară, propunerile de majorare a fiscalității, inclusiv creșterea TVA-ului, ridică îngrijorări serioase în rândul agențiilor de turism. ANAT subliniază că aceste propuneri, cum ar fi eliminarea voucherelor de vacanță pentru bugetari și majorarea taxelor pentru industria turismului, ar putea genera probleme sociale și adânci deficit bugetar.

”ANAT se alătură specialiștilor economici și ai patronatelor care trag un semnal de alarmă serios privind impactul grav negativ al acestor măsuri asupra economiei. Mărirea TVA a doua oară, în scurt timp, în turism, ar duce la creșteri ale prețurilor in lanț. Această măsură ar duce economia în zona gri de subzistență și ar accelera spirala negativă a consumului.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *