27 / 07 / 2021


Grădina Zoo ar trebui să fie pentru alt gen de animale!

Nu știu când ați fost voi ultima oară la Grădina Zoologică din Brăila, dar eu am fost luna trecută și…

De redactia , in Actualitate , at 14/06/2021

Nu știu când ați fost voi ultima oară la Grădina Zoologică din Brăila, dar eu am fost luna trecută și nici că m-aș mai duce prea curând. Asta îmi zic de vreo 3 – 4 ani încoace, dar tot îi trec pragul, cu gândul că poate s-a schimbat ceva, poate e mai bine, dar e mereu mai rău! De la an la an, îmi vine să cred că cineva își bate joc de bietele animale în mod intenționat, dar și de noi, cei care plătim bilet să-i trecem pragul, acest din urmă aspect contând, însă, mai puțin.
De la an la an, cred tot mai mult că în acele țarcuri neîngrijite, îngrădite cu același gard de sârmă ruginit și lăbărțat, nu stă cine trebuie! Că de s-ar inversa rolurile, chiar și pentru 5 minute, ehe…, oamenii din conducerea așa-zisei grădini ar respecta mai mult animalele. Nu se întâmplă asta, normal! Dar un exercițiu de imaginație cred că pot face doamnele care guvernează ZOO Brăila, dar și domnii care le păstrează în funcții. Și nu de ieri, de azi. De prea mulți ani! Așa de mulți, că biata grădină s-a schimonosit, țarcurile s-au golit, iar animalele parcă trag a moarte. Sunt atât de slabe, că le plângi de milă! Și oricât ai vrea să crezi minciunile diplomate rostite an de an, cum că animalele sunt bătrâne, bolnave sau mai știu ce, n-ai cum să fii atât de prost să le crezi la nesfârșit! N-ai cum! Și nu te convinge nici restul tabloului. Aceleași gropi în asfalt uitate, de ani de zile, pe aleile parcului, aceleași cuști mizerabile ferecate cu plase ruginite și geamuri infecte, iar leii, vai de ei! Cumplit! Sunt atât de slabi, că le numeri coastele.
Și am mai remarcat ceva. Grădina este populată tot mai mult cu animale domestice și dispar cele exotice. Nu că ar fi așa grav, dar să nu vă mirați dacă o să vedeți mai multe vaci, porci, oi, cai, capre sau rațe decât zebre, maimuțe, tigrii sau urși. Că de elefanți, girafe, cămile sau crocodili, nici gând la Brăila. În alte județe, da! Și mă refer la Brașov, Constanța, Târgu Mureș, Sibiu, Bârlad, București, Galați, unde grădinile zoologice nu-ți inspiră nici milă și nici scârbă.  Și sunt convinsă că nu sunt singurele. Mă întreb de ce în alte județe te poți relaxa la Zoo, iar la Brăila nu. De ce alte grădini sunt curate, fără gropi, cu multă vegetație, țarcuri întreținute, unde animalele arată bine și sunt hrănite nu doar când vine presa? De ce în alte parcuri zoo, frumoasele specii au un minim de confort, au și umbră și soare, un habitat adecvat, zonă de panoramă sau piscine să se răcorească la nevoie, iar la noi miroase a rahat?
Ce-i drept, nici pe la alte grădini zoo din țară nu te primește nimeni în parfum de lavandă sau de bujori, dar nici a dejecții de porci nu miroase! La așa condiții, să fim serioși, oameni buni, asta nici nu poate fi numită grădină! La așa condiții, dragi autorități, directori mari și mici, voi când vă luați salariile, vă întrebați, măcar în gând, dacă le meritați?

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: