22 / 06 / 2024


Gala Corneliu Coposu, organizată în premieră la Chișinău ~ InfoPrut

By redactia , in Actualitate Internațional , at 27/10/2023

Gala Corneliu Coposu va începe pe 1 noiembrie la Chișinău cu vernisarea unei expoziții pe gardurile Muzeului de Istorie a Moldovei care prezintă viața în imagini a politicianului Corneliu Coposu, liderului opoziției din România postcomunistă, și legătura lui sufletească cu mentorul său, Iuliu Maniu, de trei ori prim-ministru al României între 1928 și 1933.
Expoziția va putea fi urmărită până pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României.
„Chișinăul era un oraș care trebuia sub toate formele să găzduiască Gala Corneliu Coposu. Corneliu Coposu, lupta lui, cei 17 ani și jumătate în care s-a jertfit pentru niște principii și pentru niște idei, merită cunoscută de către toți românii de pretutindeni și tocmai de aceea această Gala Coposu am decis s-o facem la Chișinăuˮ, a precizat președintele executiv al Fundației-organizatoare „Corneliu Coposu”, Ion-Andrei Gherasim, pentru IPN.
Pe 10 noiembrie, la Facultatea de Istorie de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” va fi organizată o dezbatere cu studenții, invitată specială fiind Ana Blandiana, cunoscuta scriitoare și poetă din România.  Pe 11 noiembrie, se va face deplasarea la Mereni, raionul Anenii Noi, unde cu sprijinul Fundației „Corneliu Coposu” se dezvoltă Complexul Muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunilor politice.
Gala Corneliu Coposu propriu-zisă se va desfășura seara, începând cu ora 18.30, la Sala cu Orgă. În cadrul Galei vor fi premiați câștigătorii concursului de eseuri dedicat tinerilor români de pretutindeni. Se vor strânge bani pentru muzeul în aer liber dedicat victimelor represiunilor politice de la Mereni. Seara va culmina cu un concert la pian și țambal susținut de artistul Cătălin Răducanu.
Gala Corneliu Coposu este organizată de Fundația „Corneliu Coposu”, în parteneriat cu Fundația Hanns Seidel, Fundația Culturala Memoria, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Ambasada României în Republica Moldova, Muzeul Ororilor Comunismului în România, Primăria Mereni,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *