22 / 06 / 2024


Fundația „Corneliu Coposu”, sprijin pentru construirea unui muzeu al victimelor represiunilor politice în R. Moldova ~ InfoPrut

By redactia , in Actualitate Internațional , at 13/11/2023

Un complex muzeal în aer liber al victimelor represiunilor politice se construiește în satul Mereni, raionul Anenii Noi, cu susținerea Fundației „Corneliu Coposu”. De asemenea, pentru amenajarea complexului vor fi folosite și sumele colectate în urma Galei „Corneliu Coposu”, organizată la Sala cu Orgă din Chișinău. 
Președintele Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și inițiatorul construirii complexului muzeal, Alexandru Postica, este descendentul unei familii de deportați. Acesta a menționat că persoanele care au trecut prin represiuni politice nu trebuie tratate ca victime, ci ca niște eroi care au trecut prin greutăți, s-au întors la baștina și au construit societatea.
De asemenea, istoricul Sergiu Musteață a menționat că inițiativa de la Mereni este mai mult decât un muzeu, este un loc care amintește despre calvar, tragedie și victimele regimului totalitar comunist, este un loc despre suferință și despre frică.
„Foarte puțini după acele evenimente au avut curajul să spună sau dorința de a-și aminti prin ce au trecut. Iar sarcina noastră este ca să descoperim această istorie și să o transmitem generațiilor tinere care să înțeleagă cât de dureroasă a fost istoria comunismului și, la fel, celor care cred în istoria fericită, ca ei să înțeleagă că această așa-zisă „fericire sovietică” a avut un preț enorm. Sute de mii de oameni și-au dat viața, sute de mii de oameni nu avut libertatea de a spune ce cred”, a menționat istoricul.
Complexul muzeal cuprinde o suprafață de peste 3 hectare, împărțită în mai multe zone. Pe acest teritoriu urmează să fie ridicate mai multe construcții auxiliare, inclusiv o casă tipică țărănească. Vor fi expuse și mijloace de transport cu care au fost transportate victimele represiunilor politice, vor fi prezentate bordeie și alte mostre de localuri în care au fost ținuți foștii deportați în Siberia și în alte localități îndepărtate.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *