Fraudele la urna de vot, istorie. Cum se manipulează procentele în prezent
Fraudele electorale în Republica Moldova nu se mai comit la urna de vot de zeci de ani, ci au loc…
Fraudele electorale în Republica Moldova nu se mai comit la urna de vot de zeci de ani, ci au loc prin manipularea sistemului electoral și crearea de avantaje inadmisibile în raport cu alți candidați. Declarația a fost făcută de Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constituționale de la Chișinău.
Potrivit sursei, niciunul din candidații care sunt astăzi în campanie nu poate avea avantajele pe care le are președintele Igor Dodon. „Nici bani din afară, nici mass-media cum are el, nici finanțări care nu pot fi supuse controlului din simplul motiv că sistemul funcționează așa cum funcționează, fotografiile cu Putin, mesajele din afară – toate astea desigur reduc șansele altor candidați și manipulează alegătorul pe final. Și astea sigur că vor influența semnificativ rezultatul campaniei”, a specificat Alexandru Tănase într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
Totodată, Tănase a precizat că se încearcă în continuare menținerea unui control asupra sistemului electoral și folosirea anumitor prevederi legale, inexactități în avantajul celor mai puternici. „Spre exemplu, din perioada când președintele republicii era ales de Parlament a rămas acea prevedere care îi permite președintelui să nu se suspende în caz de campanie electorală. Și ce avem noi acum? De fapt, avem un candidat care utilizează plenar toate resursele statului sub pretextul că este în funcțiune – așa e? – și se lucrează dezavantaje absolut inadmisibile pentru restul candidaților. Care sunt șansele celorlalți candidați de a merge în fiecare zi prin sate la întâlniri de lucru cu poporul, de a primi mesaje din partea altor șefi de stat? Aici e o chestie discutabilă. Prin urmare, mai multe elemente sunt din tot ceea ce ține de sistemul electoral, care au fost păstrate special pentru a favoriza un anumit candidat și în mod special este vorba de actualul președinte”.
Întrebat care este sursa cea mai gravă de eventuale nereguli,
» Poți citi întreaga informație direct de la sursă…
Comentarii