15 / 06 / 2021


Francisc Tobă, asociat cu reprimarea sângeroasă a Revoluției din ’89, a fost validat în Parlament. El nu mai era susținut de AUR

Francisc Tobă, al cărui nume apare în dosarul represiunii de la Sibiu din timpul Revoluției din 1989, a fost validat…

De redactia , in Actualitate , at 19/02/2021

Francisc Tobă, al cărui nume apare în dosarul represiunii de la Sibiu din timpul Revoluției din 1989, a fost validat în Parlament. El a fost ales deputat de Brașov pe listele AUR. După alegeri, formațiunea l-a exclus și a cerut ca mandatul său să nu fie validat.

Francisc Tobă a depus astăzi jurământul în Camera Deputaților și a devenit oficial parlamentar al României, după ce plenul a votat validarea mandatului de deputat, după ce Comisia de validare a înaintat un raport în acest sens. Au fost 155 de voturi „pentru”, 8 voturi „împotrivă”, o abținere, în timp ce trei deputați nu au votat.
În decembrie 2020, au fost validate aproape toate mandatele parlamentarilor, mai puțin al lui Francisc Tobă, deoarece lipseau din dosar o serie de documente în original, iar decizia de validare a mandatului său a fost amânată.
Locotenent-colonel în rezervă, el a fost ales pe lista Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) în Brașov la alegerile din 27 septembrie, însă de atunci partidul a solicitat ca mandatul acestuia să fie invalidat din cauza acestor acuzații.
Mandatul lui Francisc Tobă a fost validat totuși după o modificare a regulamentului celor două camere, astfel încât să nu mai fie verificate în Comisia de validare a Parlamentului documentele deja validate de birourile electorale.
Coaliția de guvernare spune că regulamentul a fost clarificat, în timp ce parlamentarii AUR acuză că tocmai această modificare a regulamentului ar fi permis validarea mandatului.
La începutul acestei luni, în contextul excluderii Dianei Șoșoacă, AUR a transmis într-un comunicat că „pentru viitoarele scrutine electorale, AUR va institui un sistem mult mai riguros de verificare și selecție a candidaților, prin care să nu mai fie posibilă alegerea în funcții publice a unor persoane incompatibile cu legea sau cu valorile AUR și care nu acționează în conformitate cu deciziile forurilor de conducere ale partidului”.
Francisc Tobă a fost ales pe listele de parlamentari AUR după ce partidul din care face Partidul Neamul Românesc (condus de Ninel Peia), a încheiat un protocol electoral cu AUR.
La finalul anului trecut, Societatea Timișoara i-a cerut președintelui partidului AUR, George Simion, care a întocmit listele cu candidații pentru recentele alegeri parlamentare, să se dezică de parlamentarii Francisc Tobă și Nicolae Roman și să le ceară demisia imediată din Parlament, deoarece aceștia ar fi fost implicați în reprimarea Revoluției.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: