26 / 05 / 2024


Fost premier de la Chișinău: Elitele din UTA Găgăuzia erau antisovietice, iar acum visează la URSS

By redactia , in Actualitate Internațional , at 12/04/2024

Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia rămâne veriga slabă a Republicii Moldova. Este opinia lui Ion Sturza, fost premier de la Chișinău, care a menționat că rămâne o enigmă faptul cum a reușit fugarul Ilan Șor să preia conducerea autonomiei, iar o persoană complet necunoscută – Evghenia Guțul, să primească vot de încredere din partea cetățenilor. 
Potrivit acestuia, UTA Găgăuzia reprezintă o mare provocare pentru Republica Moldova, în condițiile în care majoritatea populației autonomiei a ales în calitate de bașcan reprezentanta unui grup obscur. Ion Sturza a mai adăugat că este inexplicabilă alegerea găgăuzilor, în contextul în care cele mai mari proiecte de infrastructură din regiune au fost realizate cu fonduri europene.
„Găgăuzia este veriga noastră slabă. Pe mine mă pune în gardă nu faptul că acolo conduce Șor sau „mobila” lui, ci atmosfera din societatea găgăuză. Cum a fost posibil ca elitele locale – bune, rele, loiale, mai puțin loiale, să fie date la o parte și să vină fugarul Șor și să pună o doamnă care nu-i bună nici de mobilă. E necărturară, nu vreau s-o supăr. De aceea, îmi pun întrebarea: cât de sănătoasă este societatea acolo? Cât de sănătoasă este autonomia găgăuză din punctul de vedere al înțelegerii ce se întâmplă în lume? Pe perioada sovietică elitele găgăuze erau antisovietice, considerau că sovieticii nu le dădeau acces la cultura și limba lor. Astăzi au tot, au cultură, au autonomie, și-n același timp ei nu visează la Rusia, ci la Uniunea Sovietică”, a spus ex-premierul Ion Sturza, citat de presa de la Chișinău.
El a mai remarcat că guvernarea de la Chișinău ar trebui să crească lideri locali în autonomia găgăuză, care nu vor acționa în detrimentul intereselor Republicii Moldova.
„Nu ne-a plăcut de niciunul dintre foștii bașcani, dar niciunul n-a fost de așa speță.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *