22 / 01 / 2022


Fost ministru al Educației de la Chișinău, o lecție a Marii Uniri: Nimic pentru sine, totul pentru țară

Lecțiile Marii Uniri sunt edificatoare pentru toate timpurile: istoria ne oferă oportunități, dar acțiunea o facem noi, oamenii. De această…

De redactia , in Opinii , at 02/12/2020

Lecțiile Marii Uniri sunt edificatoare pentru toate timpurile: istoria ne oferă oportunități, dar acțiunea o facem noi, oamenii. De această părere este Igor Șarov, fostul ministru al Educației de la Chișinău, care a adăugat că oamenii Unirii și-au asumat binele țării, lăsând la o parte disputele politice și interesele personale.
Potrivit sursei, 1 decembrie 1918 vine cu o semnificație aparte în istoria noastră națională, semnificație surprinsă antologic de regretatul istoric Florin Constantiniu, în lucrarea „O sinceră istorie a poporului român”: „Marea Unire din 1918 a fost și va rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești… Măreția sa stă în faptul că desăvârșirea unității naționale (…) este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan râvnit cu putere, din străfundurile conștiinței unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-i călăuzi cu inteligentă politică remarcabilă spre țelul dorit (…). Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voință al națiunii române de a-i da armătura teritorial-instituțională, care este statul național.”
„Astăzi, la peste un secol de la mărețul eveniment, mă întreb în ce măsură ne-am însușit lecțiile istoriei? Iar în cazul multor dintre concetățenii noștri, întrebarea s-ar pune: în ce măsură ne cunoaștem istoria așa cum a fost, cu clipe de măreție sublime, dar și cu momente mai puțin măgulitoare? În ipostaza de istoric, dar și cea de cetățean, am convingerea că o atitudine asumată se bazează pe adevărul istoric, iar acesta a fost decenii întregi tăinuit, falsificat, mistificat. Din păcate, repercusiunile acelei politici mistificatoare divizează în continuare societatea noastră. Nu pot exista două adevăruri, motiv pentru care pledoaria mea de dascăl a fost dintotdeauna: nu vă lăsați manipulați, căutați să vă informați din surse sigure. Cine nu-și însușește lecțiile istoriei va fi sortit să repete la nesfârșit greșelile”, a punctat Igor Șarov.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: