02 / 08 / 2021


„Forjă” la testare: Bihorul e fruntaş la infectări cu Covid fiindcă face peste 1.000 de testări pe zi

De o lună Bihorul a ajuns sub cod roşu de Covid, în topul judeţelor în care zi de zi sunt…

De redactia , in Flux de Știri Magazin , at 16/11/2020

De o lună Bihorul a ajuns sub cod roşu de Covid, în topul judeţelor în care zi de zi sunt peste 200 de noi îmbolnăviri, ba uneori şi peste 300. Enorm, faţă de „judeţe verzi” ca Ialomiţa, Călăraşi, Teleorman, Giurgiu şi altele, unde sunt depistate în unele zile chiar şi numai 8-9 cazuri.

Înseamnă asta că suntem un judeţ mai „bolnav” ca altele? Ne paşte riscul plasării sub carantină a unor localităţi, începând cu Oradea? BIHOREANUL vă arată cum am ajuns „fruntaşi” ai pandemiei, dar şi de ce autorităţile nu şi-au pus, încă, problema carantinării.

Peste 100.000 teste

Potrivit Prefecturii şi Direcţiei de Sănătate Publică, în Bihor au fost diagnosticate vinerea trecută 296 de noi îmbolnăviri cu Covid, dar, ca totdeauna de la începutul pandemiei, autorităţile nu au făcut public numărul de teste care au dus la aceste rezultate. O parte dintre ele, 621, a aflat BIHOREANUL, au fost prelucrate în laboratoarele celor trei spitale publice locale dotate cu aparate RT-PCR: Municipalul din Oradea, Judeţeanul şi cel din Marghita.

În aceeaşi zi, în premieră, şefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, a precizat, la solicitarea ziarului, că numărul testelor efectuate în judeţ s-a dublat de o lună, de când alte trei laboratoare fac şi ele analize PCR: „În medie, în Bihor, se fac zilnic între 1.200 – 1.500 teste. De aproximativ o lună, se fac şi la Spitalul CFR, şi în laboratoarele Regina Maria şi Resident Laboratory. În total, de la începutul pandemiei şi până în prezent s-au efectuat peste 100.000 teste în judeţ”.

Efectuate, dar neraportate

În condiţiile în care Spitalul CFR este subordonat Ministerului Transporturilor, iar Regina Maria şi Resident Laboratory sunt unităţi private, acestea nu raportau la DSP numărul de teste efectuate zilnic, ci doar persoanele depistate pozitive.

 » sursa: ebihoreanul.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: