27 / 07 / 2021


Florin Cîțu: Agențiile pentru Dezvoltare Regională vor fi implicate în implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență

Agențiile pentru Dezvoltare Regională vor fi implicate în implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Anunțul a fost făcut astăzi,…

De redactia , in Actualitate Flux de Știri , at 12/06/2021

Agențiile pentru Dezvoltare Regională vor fi implicate în implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Anunțul a fost făcut astăzi, la Arad, de către Prim-ministrul Guvernului României, Florin Cîțu, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest.

Premierul a prezentat planul în urma căruia România va beneficia de un buget de 29,2 miliarde de euro, prin granturi și împrumuturi.

Este o provocare pentru noi toți această sumă, dar sunt sigur că vom putea să facem acest lucru, pentru că, trebuie să fim conștienți că nu vom mai avea această șansă.  Vreau să ne asigurăm că implementăm acești bani. Cele trei elemente vitale in care vom investi sunt: infrastructura rutieră și feroviară, spitalele și fondul pentru UAT-uri, în care au fost incluse și CJ-urile”, a spus Premierul.

Începând cu perioada de programare 2021 – 2027, la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare, Agențiile pentru Dezvoltare Regională îndeplinesc  funcția de autorități de management, pentru Programele Operaționale Regionale. Astfel, proiectele se vor evalua, contracta, implementa si plăti direct, la nivel regional.

Avantajele acestei decizii de descentralizare este că Programele Operaționale Regionale sunt elaborate plecând de la nevoile si specificul fiecărei regiuni, ducând deciziile cât mai aproape de beneficiari, adică de cetățeni.

Acest demers va simplifica procesul de depunere si va grăbi evaluarea si apoi implementarea proiectelor, utilizând mecanisme simple si, sper eu, digitalizate. Ținta noastră este de a reduce la cel puțin jumătate durata de la depunerea la contractarea fiecărui proiect, față de situația de până acum”, a declarat președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, Iustin Cionca.

Cele 8 agenții au pregătit și transmis către Comisia Europeană două versiuni ale Programului Operațional Regional 2021 – 2027, iar în prezent se află în plin proces de negociere directă cu Comisia Europeană privind conținutul acestora.

 » sursa:ziuadevest.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: