24 / 06 / 2021


Filmul „Colectiv”, pe lista scurtă pentru nominalizări la Premiile Oscar 2021 (VIDEO)

„Colectiv”, documentarul românesc în regia lui Alexander Nanau, despre incendiul devastator produs în 2015 în clubul bucureştean cu acelaşi nume,…

De redactia , in Flux de Știri Magazin , at 11/02/2021

„Colectiv”, documentarul românesc în regia lui Alexander Nanau, despre incendiul devastator produs în 2015 în clubul bucureştean cu acelaşi nume, în care zeci de persoane şi-au pierdut viaţa, a fost inclus pe lista scurtă pentru două categorii a premiilor Oscar 2021. Această performanţă a mai fost atinsă numai de două ori în istoria cinematografiei româneşti. 

Academia americană de film a anunţat marţi listele scurte în vederea nominalizării la nouă categorii ale premiilor Oscar 2021: lungmetraj documentar (15), scurtmetraj documentar (10), lungmetraj internaţional (15), machiaj şi coafură (10), coloană sonoră (15), cântec original (15), scurtmetraj animat (10), scurtmetraj de ficţiune (10) şi efecte vizuale (10). „Colectiv” a fost inclusiv în listele de la categoriile „cel mai bun film străin” şi „cel mai bun documentar”, scrie Libertatea.ro.

Pelicula românească a concurat cu 238 de documentare şi filme artistice din 93 de ţări. Pe 15 martie vor fi anunţate nominalizările, adică lista celor 5 filme finaliste, iar pe 25 aprilie va avea loc cea de-a 93-a gală de decernare a premiilor Oscar.

O asemenea performanţă a mai fost atinsă doar de două ori în istoria cinematografiei ropmâneşti. Prima oară a fost la premiile Oscar din 2013, cu filmul „După dealuri”, regizat de Cristian Mungiu. Filmul regizorului român a fost selectat atunci pe o listă de 9 lungmetraje, dar nu a prins nominalizarea, precum nici alte filme de mare calitate ale regizorilor români. A doua oară a fost la premiile Oscar 2020, când scurtmetrajul lui Bogdan Mureşanu, „Cadoul de Crăciun”, a intrat pe lista scurtă la categoria „cel mai bun scurtmetraj”, fără să intre şi în cursa finală pentru trofeu, mai notează sursa citată. 

Documentarul, producţie HBO Europe scrisă de Alexander Nanau şi Antoaneta Opriş, a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia 2019,

 » sursa: ebihoreanul.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: