26 / 05 / 2024


Fără oficiali din Rusia în R. Moldova: Conferința regională a Organizației pentru Alimentație și Agricultură se transferă la Roma

By redactia , in Actualitate Internațional , at 11/04/2024

Conferința regională a Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), ce urma să aibă loc la Chișinău în perioada 14-17 mai, a fost transferată la Roma.
Autoritățile de la Chișinău au venit cu propunerea privind transferarea evenimentului în capitala Italiei, deoarece nu sunt dispuse să admită intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a participanților din Rusia.
„Cu referire la cea de-a 34-a ediție a Conferinței FAO pentru Europa, reiterăm că autoritățile Republicii Moldova au venit cu poziția principială de neadmitere pe teritoriul său a reprezentanților statului-membru FAO care desfășoară un război de agresiune împotriva unui alt stat membru FAO. Autoritățile Republicii Moldova au informat toți actorii vizați despre modalitățile posibile de participare în format hibrid al delegațiilor la eveniment. Pentru că Republica Moldova își onorează angajamentele internaționale, propunerea de a transfera evenimentul la Roma a venit din partea Chișinăului pentru a permite ca reuniunea să se desfășoare în conformitate cu statutul FAO și regulile sale de procedură. Cea mai bună contribuție care putea să o facă Rusia este să oprească agresiunea sa împotriva Ucrainei și să se conformeze principiilor Cartei ONU. Evenimentul organizat la Roma va avea loc sub Președinția Republicii Moldova”, a informat MAE de la Chișinău.
Precizările diplomației din Republica Moldova au fost făcute în contextul în care miercuri, 10 aprilie, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, s-a lăudat că Rusia ar fi reușit să schimbe locul desfășurării Conferinței regionale a FAO.
Menționăm că, în perioada 14 – 17 mai 2024, Republica Moldova urma să fie gazda celei de-a 34-a ediții a Conferinței regionale a Organizației pentru Alimentație și Agricultură.
În acest context, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a anunțat anterior că nu va permite participarea în persoană a reprezentanților oficiali ai Rusiei la acest eveniment. Totuși, Rusia ar fi putut participa la Conferința regională a FAO de la Chișinău în format online sau fiind reprezentată la nivel de ambasadă.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *