19 / 06 / 2021


Facturi… murdare: Firma de salubritate AVE Bihor, acuzată de mai mulţi primari că „umflă” facturile

Conform legii, fiecare cetăţean trebuie să plătească pentru cât gunoi aruncă, dar mai mulţi primari din Bihor se plâng că…

De redactia , in Flux de Știri Magazin , at 04/03/2021

Conform legii, fiecare cetăţean trebuie să plătească pentru cât gunoi aruncă, dar mai mulţi primari din Bihor se plâng că firma de salubritate AVE are propriile reguli: le facturează şi deşeuri pe care oamenii nu le-au produs. 

Profitând că legea obligă primăriile să plătească serviciul de salubritate pentru cetăţenii care refuză să încheie contracte de salubritate, AVE Bihor a emis facturi către toate primăriile comunelor şi oraşelor pe care le deserveşte, dar fără să prezinte dovezi privind cantităţile de deşeuri colectate. Or, edilii acuză că firma taxează şi ce nu colectează.

Trei pentru Bihor

De anul trecut, în Bihor au licenţă de operare doar trei firme de salubritate, desemnate în urma unor licitaţii de Ecolect, asociaţia tuturor primăriilor şi a Consiliului Judeţean. În Oradea şi 25 de comune din jur, licitaţia a fost câştigată de RER Vest, în Aleşd şi 12 comune vecine de Salubri Aleşd (firmă deţinută de Consiliul Local), iar în celelalte patru loturi (care cuprind oraşele Salonta, Beiuş, Ştei, Nucet, Vaşcău, Marghita, Săcueni, Valea lui Mihai şi 54 comune din jurul acestora) a fost selectată firma AVE Bihor, deţinută de ungurii de la Keviep, aceiaşi care prin firma Eco Bihor administrează şi depozitul judeţean de deşeuri.

Firmele de salubritate au început munca din 1 septembrie 2020, după ce au avut o aşa-numită perioadă de mobilizare, în care au trebuit să încheie contracte cu cetăţenii, dar şi cu primăriile, pentru colectarea deşeurilor de la şcoli, dispensare şi alte clădiri publice. 

„Nu-mi bat joc de banul public” 

N-a trecut mult timp până când primăriile de pe „teritoriul” AVE Bihor au început să primească note de plată care i-au surprins. La începutul acestui an, primarii s-au trezit cu facturi pentru sătenii care au refuzat să semneze contracte de salubritate,

 » sursa: ebihoreanul.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: