Exploatarea resurselor de gaz din platoul continental românesc pentru asigurarea independenței energetice a României și R. Moldova, discutată de ministrul de externe de la București și secretarul de stat american Mike Pompeo
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 19 octombrie 2020, consultări politice cu secretarul de stat al SUA Michael…
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 19 octombrie 2020, consultări politice cu secretarul de stat al SUA Michael R. Pompeo, în cadrul vizitei pe care șeful diplomației române o efectuează la Washington, în perioada 19-20 octombrie 2020.
Cei doi oficiali au aprofundat discuțiile cu privire la evaluarea stadiului și prioritizarea proiectelor de interes comun pentru perioada următoare, având în vedere obiectivul extinderii și aprofundării cooperării bilaterale în 2021, când va fi marcată cea de-a 10-a aniversare a adoptării Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii.
Ministrul Aurescu și secretarul de stat al SUA au agreat inițierea pregătirilor pentru organizarea celei de-a șaptea sesiuni de Dialog Strategic bilateral, la Washington, în prima parte a anului 2021.
În ceea ce privește cooperarea în domeniul militar, ministrul român a salutat eforturile comune de întărire a posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO și a subliniat necesitatea consolidării în continuare a coeziunii acestuia, cu eliminarea disparităților de abordare între Nordul și Sudul Flancului, cu accent pe regiunea Mării Negre, ca regiune de importanță strategică pentru securitatea transatlantică. A reiterat angajamentul României de a continua investițiile strategice în apărare și respectarea angajamentelor la nivel aliat în ceea ce privește alocarea de resurse în mod echitabil (burden-sharing).
El a salutat livrarea recentă de sisteme Patriot în România și semnarea Foii de Parcurs pe 10 ani în domeniul apărării. De asemenea, Bogdan Aurescu a salutat intenția SUA de a-și crește efectivele militare pe teritoriul României și a reiterat interesul crescut al țării noastre pentru o prezență militară sporită în România.
În ceea ce privește dezvoltarea dimensiunilor economică și energetică ale Parteneriatului Strategic, ministrul român și secretarul de stat american au discutat despre prioritățile și pașii concreți ca urmare a agreării recente și parafării Acordului Interguvernamental privind extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă al României,
» Poți citi întreaga informație direct de la sursă…
Comentarii