26 / 05 / 2024


Experți din România și UE, asistență în procesul de reforme și de integrare europeană a R. Moldova

By redactia , in Actualitate Internațional , at 19/04/2024

Bruxelles-ul a trimis la Chișinău 14 Înalți Consilieri ai Uniunii Europene pentru a ajuta autoritățile în procesul de reforme și de apropiere a Republicii Moldova de UE.
Potrivit presei de la Chișinău, jumătate dintre Înalții Consilieri UE vin din România și sunt experți în domenii precum servicii financiare (Nicolae Grigore), justiție și procuratură (Gabriela Scutea), coordonare a reformelor (Dragoș Ciuparu), afaceri de securitate internă (Victor Wili Apreutesei), reforma administrației publice locale inclusiv descentralizarea și fuzionarea voluntară (Victor Giosan), educație și cercetare (Daniel Funeriu) și energie (Alexandru Săndulescu).
Doi dintre experții din România – Dragoș Ciuparu și Victor Giosan – activează în oficiul premierului Dorin Recean, iar ceilalți îi consiliază pe factorii de decizie de la ministerele de profil, precum și de la Banca Națională a Moldovei.

Alți trei Înalți Consilieri ai UE sunt originari din Lituania și sunt experți în prevenirea, combaterea spălării banilor, recuperarea și administrarea bunurilor infracționale (Žydrūnas Bartkus), în dezvoltarea sectorului agroalimentar (Rolandas Taraškevičius) și în mediu și tranziția verde (Justina Grigaraviciene).
Totodată, un Înalt Consilier UE este specialist în managementul finanțelor publice și vine din Letonia (Janis Jankovskis), altul este expert în domeniul anticorupției din Polonia (Pawel Wojtunik) și lucrează în oficiul premierului, iar al treilea a fost detașat la Serviciul Vamal, fiind expert din Italia în politica vamală și fiscală, mobilizarea veniturilor interne (Rosario De Blasio).

Al 14-lea Înalt Consilier UE vine din Germania (Hans Martin Sieg), este specialist în coordonare strategică și afaceri europene și a fost detașat la Administrația Prezidențială de la Chișinău.
Menționăm că misiunea Înalților Consilieri UE la Chișinău a început în ianuarie 2023 și va dura până în ianuarie 2025.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *