16 / 01 / 2022


Expert: R. Moldova trebuie să se apropie de comunitatea europeană pentru a evita un scenariu similar celui din Kazahstan ~ InfoPrut

Pentru a evita un scenariu similar celui din Kazahstan, Republica Moldova trebuie să-și întărească securitatea și să se apropie de…

De redactia , in Opinii , at 12/01/2022

Pentru a evita un scenariu similar celui din Kazahstan, Republica Moldova trebuie să-și întărească securitatea și să se apropie de comunitatea europeană, este de părere expertul Igor Boțan.

În cadrul unei dezbateri publice, organizate de IPN, acesta a subliniat că Republica Moldova nu are alternativă decât să devină un stat previzibil și să atragă simpatia marilor actori internaționali, care-i vor oferi protecție și potențial de dezvoltare economică.
„Securitatea Republicii Moldova constă în apropierea de spațiul european, să se integreze în spațiul european, să se califice pentru a fi acceptată în această comunitate europeană. O țară mică cum este Republica Moldova într-o astfel de situație trebuie să fie consecventă, să-și articuleze foarte clar interesele. Marele potențial al Republicii Moldova, dacă are un comportament predictibil, este atragerea simpatiilor marilor jucători și din acest punct de vedere securitatea Republicii Moldova poate fi garantată mult mai abitir decât prin forțe militare”, a mai spus Igor Boțan în cadrul dezbaterii publice la tema: „Situația din Kazahstan: ecouri până în Moldova”.
Potrivit acestuia, evoluțiile din Kazahstan ar trebui să reprezinte o lecție și pentru autoritățile de la Chișinău și să le determine să găsească soluții pentru consolidarea securității Republicii Moldova, iar un astfel de exercițiu poate fi realizat prin reforme sistemice care vor apropia Republica Moldova de spațiul valoric european.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: