15 / 08 / 2022


Expert: Populația R. Moldova se adaptează la noile prețuri la gaz

Populația Republicii Moldova și agenții economici s-au conformat la noile realități și și-au redus substanțial consumul de gaze naturale. Este…

De redactia , in Opinii , at 05/08/2022

Populația Republicii Moldova și agenții economici s-au conformat la noile realități și și-au redus substanțial consumul de gaze naturale. Este opinia lui Veaceaslav Ioniță, expert economic de la Chișinău. 

Astfel, el a remarcat într-o analiză publicată pe blogul său că, în conformitate cu datele oficiale publicate de Moldovagaz, în trimestrul II al anului 2022 consumul gazelor naturale din Republica Moldova a fost de 98,5 milioane m3, valoare minimă din ultimii 9 ani. Respectiv, comparativ cu anul 2021, când a fost înregistrat un record absolut al consumului de gaze naturale, în 2022 consumul s-a redus cu 76,8 milioane m3 sau 44%.
„Reducerea din acest an se datorează în cea mai mare parte scăderii din luna aprilie, dar și în restul lunilor a fost înregistrată scădere semnificativă de consum comparativ cu anul precedent. Consumul din acest an a fost cu 30 milioane m3 sau 23% mai mic decât media din precedenții 8 ani. Este prematur să tragem concluzii, dar cel mai probabil asistăm la un proces de adaptare a populației și a agenților economici la noile prețuri”, a subliniat Veaceslav Ioniță.
În acest sens, expertul economic a mai adăugat că în prezent cetățenii procură 38% din toate gazele naturale furnizate de Moldovagaz. Totodată, ponderea consumului populației a crescut cu 33% în ultimii 8 ani. În 2014, consumul populației constituia doar 28% din totalul consumului de gaze naturale.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: