26 / 11 / 2022


Expert de la Chișinău: „Kremlinul vrea să arate că problema gazelor este o problemă politică”

Kremlinul vrea să arate că problema gazelor este o problemă politică și că aceasta nu poate fi scoasă din context…

De redactia , in Opinii , at 12/10/2021

Kremlinul vrea să arate că problema gazelor este o problemă politică și că aceasta nu poate fi scoasă din context politic. Declarația a fost făcută de Victor Parlicov, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE).
Potrivit expertului, situația actuală afectează toată Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, de aceea Moscova nu mizează pe o situație de incertitudine pe termen lung.
„Sunt sigur că există o bază juridică din care noi să cerem prelungirea contractului la formula veche. Întrebarea  este că având chiar şi această bază juridică asta nu este suficient ca Gazprom să ţi-o accepte şi atunci eu m-aş fi bucurat dacă ar fi doar condiţionalităţi ale Gazpromului şi nu de mai sus de Gazprom, de la Kremlin şi în al doilea rând dacă ar fi aceste condiţionalităţi doar de ordin strict tehnic: haideţi să rezolvăm problema datoriilor, să rezolvăm problemele tehnice legate de pachetul III. Dar dacă sincer văzând cum au evoluat evenimentele, urmărind ce s-a mai scris prin presa rusă cu referire la acest nou contract, eu cred că e vorba nu doar de aspecte tehnice. Sunt sigur că, în primul rând Kremlinul vrea să arate că problema gazelor este o problemă politică şi că voi nu puteţi să o scoateţi din context politic. Situaţia actuală este o situaţie în care vulnerabili sunt toţi şi regiunea transnistreană este nu mai puţin vulnerabilă ca noi, respectiv nu cred că Kremlinul mizează pe o luptă pe termen lung, ca noi să stăm în situaţia asta de incertitudine pe termen lung. Cred că înt-adevăr asta a fost mai curând o încercare de a da o lecţie politică, de a forţa autorităţile noastre să treacă la discuţii politice direct, indiferent că pe filiera Moldovagaz există reprezentantul statului, în cadrul Moldovagaz, Guvernul deţine 35 la sută de acţiuni, dar probabil că ei (n.r.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: