30 / 07 / 2021


Europenii foloseau acum 3.500 de ani diverse forme de bronz pe post de bani primitivi, susține un studiu la care a lucrat și un român

​În Europa Centrală, acum aproape patru milenii, inele, nervuri și lame de bronz erau folosite pe post de monedă primitivă…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 21/01/2021

​În Europa Centrală, acum aproape patru milenii, inele, nervuri și lame de bronz erau folosite pe post de monedă primitivă standardizată, arată un studiu publicat recent. Cercetătorii au tras concluzia, plecând de la faptul că obiectele găsite au greutate foarte apropiată, astfel că dacă sunt ținute în mână nu se simte diferența, se arată în lucrarea semnată de Maikel Kuijpers și de Cătălin Popa de la Universitatea din Leiden (Olanda) și publicată în revista PLOS ONE.

În secolul 20 au fost găsite foarte multe obiecte din Epoca Bronzului în Europa Centrală, iar cei doi cercetători din Leiden au analizat o parte dintre ele și emit o ipoteză interesantă: inelele, nervurile și lamele de bronz de acum 3.500 – 4.000 de ani au fost un fel de monedă timpurie, fiindcă atunci când au fost confecționate s-a avut în vedere o standardizare a greutății.

Aceste obiecte pot fi considerate ca fiind o ”proto – monedă” a cărei valoare era dată chiar de materialul din care era confecționată.

Concluziile au venit după compararea greutății a 5.000 de obiecte provenite din peste 100 de descoperiri diferite, iar rezultatele au arătat că greutatea lor era cam de 200 de grame la peste 70% dintre obiecte și nu se simțea vreo diferență de greutate dacă erau ținute în mână.

Maikel Kuijpers spune că putem clar vorbi de o standardizare.

În general inelele sau nervurile din bronz erau utilizate ca podoabe, ca unelte sau în ritualuri religioase, dar ideea de bani nu prea a fost enunțată, fiindcă vorbim de obiecte cu greutate destul de mare.

În timpul Epocii Bronzului a avansat tehnologia de duplicare a diverselor obiecte și au apărut și matrițe mai sofisticate care le-ar fi permis oamenilor, spun autorii studiului,

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: