18 / 06 / 2024


Euronews: Austria se opune în continuare aderării României și Bulgariei la Schengen, împiedicând votul din decembrie – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 06/12/2023

Austria se opune în continuare cu fermitate aderării României și Bulgariei la Schengen, mult râvnită, susținând că spațiul fără pașapoarte trebuie să devină „mai bun” înainte de a deveni „mai mare”. Rezistența neechivocă a fost bine documentată în ultimii ani și a fost exprimată din nou marți dimineață, înaintea unei reuniuni a miniștrilor de interne de la Bruxelles, relatează Euronews.com.

„Schengen trebuie să devină mai bun și nu mai mare. Nu văd încă prea multe progrese aici, așa că nu-mi pot imagina nicio schimbare acum”, a declarat Gerhard Karner, ministrul federal de interne al Austriei. În opinia lui Karner, numărul de controale la frontiere pe care țările europene le-au impus în ultimele luni reprezintă un motiv suficient de puternic pentru a împiedica extinderea în continuare a Spațiului Schengen, care cuprinde în prezent 27 de țări, inclusiv 23 de state ale Uniunii Europene, și peste 423 de milioane de cetățeni.

Conform Codului Frontierelor Schengen, țările au voie să instituie controale temporare la frontiere ca metodă de ultimă instanță în circumstanțe excepționale. Guvernele din Austria, Germania, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Italia și Danemarca au invocat această dispoziție pentru a face față creșterii continue a fluxurilor de migrație. În primele zece luni ale anului 2023, în UE au avut loc aproape 331 000 de treceri neregulamentare ale frontierei, traseul central-mediteranean fiind responsabil pentru aproape jumătate dintre incidente. Cifrele reprezintă cel mai ridicat nivel pentru această perioadă din 2015 încoace.

Afiliat Partidului Popular (ÖVP), un partid conservator, Karner apără o poziție dură în ceea ce privește migrația și a evocat posibilitatea de a încheia un acord cu o țară din afara UE pentru a externaliza procesarea cererilor de azil. „Este crucial ca, în sfârșit, Comisia Europeană să investească masiv în protecția frontierelor externe și să ia măsuri pentru a face aceste frontiere externe mai sigure”, a declarat Karner. „Aceasta este, în cele din urmă, ceea ce face ca sistemul Schengen să funcționeze”.

Olanda se opune Bulgariei

Lipsa de schimbare a poziției Austriei a forțat Spania, deținătoarea președinției rotative a Consiliului UE, să modifice ordinea de zi a reuniunii privind afacerile interne. Spania declarase anterior că reuniunea din 5 decembrie va cuprinde un vot obligatoriu privind cererile de aderare la Schengen ale României și Bulgariei, două țări care așteaptă să adere la spațiul fără pașapoarte de când au intrat în UE în 2007. Însă, văzând că votul va eșua, ca și în decembrie anul trecut, oficialii spanioli au ales să organizeze o „stare de fapt” privind candidaturile comune și situația generală din Schengen.

Fernando Grande-Marlaska, ministrul spaniol de interne, a declarat reporterilor că țara sa va continua să lucreze „foarte mult” la acest subiect „până la sfârșitul președinției noastre”,

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *