14 / 06 / 2021


Este oficial! Vom avea certificat european de vaccinare. Când va intra în vigoare și cine îl va putea folosi

Argumentele în favoarea unui certificat verde digital Prin prezentarea propunerii de către Comisia Europeană, au fost aduse și argumente în…

De redactia , in Flux de Știri Magazin , at 22/03/2021

Argumentele în favoarea unui certificat verde digital

Prin prezentarea propunerii de către Comisia Europeană, au fost aduse și argumente în sprijinul acesteia. Potrivit Vicepreședintei pentru Valori și Transparență, Věra Jourová, adeverința electronică verde „oferă o soluție la nivelul UE pentru a garanta faptul că cetățenii UE beneficiază de un instrument digital armonizat menit să sprijine libera circulație în UE. Acesta este un mesaj pozitiv, care vine în sprijinul redresării economice. Principalele noastre obiective sunt acelea de a oferi un instrument ușor de utilizat, nediscriminatoriu și sigur, care să respecte pe deplin protecția datelor…”.

Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a venit ieri cu următoarele mențiuni: „Prin instituirea adeverințelor electronice verzi, adoptăm o abordare europeană pentru a ne asigura că cetățenii UE și membrii de familie ai acestora pot călători în condiții de siguranță și cu un minim de restricții în această vară. Deținerea unei adeverințe electronice verzi nu va constitui o condiție prealabilă pentru libera circulație, iar persoanele care nu dețin o astfel de adeverință nu vor face nicidecum obiectul unor discriminări.”

Un europarlamentar român, care a luat parte la scrierea conceptului pentru certificatul european de vaccinare, a precizat, într-un interviu, că acesta va fi benefic pentru redeschiderea economiei, realizându-se și o reducere a cheltuielilor determinate de carantinări și de testările pentru noul coronavirus: „În martie-aprilie reîncepe sezonul agricol în toată Europa, realitatea arată că zeci de mii de cetățeni români lucrează în toată Uniunea Europeană, foarte mulți sunt în transporturi, ei trebuie să poată să se miște. Certificatul acesta nu este făcut pentru tot felul de cetățeni bogați, care vor să plece în vacanță în Grecia. E greșit să privim așa. El este făcut să ajute la dezghețarea economiei europene, pentru că fără ea nici măcar resursele de care aveam nevoie pentru a sta acasă nu le vom avea.”

Ce reprezintă adeverința electronică verde

Adeverința reprezintă o dovadă că deținătorul său:

  • S-a vaccinat cu un vaccin anti-COVID-19
  • S-a vindecat de o infecție cu noul coronavirus
  • Are un rezultat negativ la un test de identificare a infecției provocate de SARS-CoV-2

Regulamentul propus de Comisia Europeană privind certificatul verde digital

Principiile pe care  se bazează certificatul verde digital european se referă la:

Adeverințe sigure și accesibile pentru toți cetățenii UE

Vor exista trei tipuri de adeverințe:

 » sursa: qbebe.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: