28 / 01 / 2022


Episcopia de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei va ridica din temelii o Catedrală şi un Centru Cultural Românesc ~ InfoPrut

Episcopia de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei va ridica din temelii o Catedrală şi un Centru Cultural Românesc. Terenul pe care…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 02/01/2021

Episcopia de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei va ridica din temelii o Catedrală şi un Centru Cultural Românesc. Terenul pe care va fi construit lăcaşul sfânt a fost deja achiziţionat cu sprijinul financiar al Guvernului României, notează TVR Moldova.

Episcopia de Bălţi este succesoarea de drept a Episcopiei Hotinului, structură ecleziastică a Bisericii Ortodoxe Române din perioada interbelică, înfiinţată pe 8 martie 1923. Primul ierarh care a păstorit la Bălţi a fost episcopul Visarion Puiu, în timpul căruia a fost construită actuala Catedrala episcopală din Bălţi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Tot atunci au fost înălţate 64 de biserici, iar alte 343 au fost renovate. După ocupaţia sovietică a Basarabiei româneşti, eparhia şi-a încetat activitatea, dar fără a fi desfiinţată de Patriarhia Română.
„Biserica română este pentru noi biserica mamă, biserica neamului nostru şi România este mama noastră din care Bunul Dumnezeu ne-a plămădit pe toţi”, a declarat ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.
După reactivarea Mitropoliei Basarabiei în decembrie 1992, subordonată canonic Patriarhiei Române, au fost reactivate şi eparhiile sale istorice şi sufragane, printre care Episcopia de Bălţi, dar patrimoniul nu i-a fost retrocedat. În aceste condiţii, Episcopia de Bălţi a decis să ridice o nouă Catedrală şi un Centru Cultural Românesc.
„Un spaţiu de manifestare care să ţină trează conştiinţa noastră românească. Şi unde îşi putea găsi locul mai bun decât în Catedrala Românească, fiind o realitate că, de-a lungul istoriei, credinţa ne-a ajutat să conservăm limba şi tradiţiile”, a spus consulul general al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu.
Viitoarele lăcaşuri de cult vor fi construite pe un teren cu o suprafaţă de peste şapte mii de metri patraţi, cumpărat cu sprijinul Guvernului de la București.
„Avem convingerea că toţi bunii românii vor înţelege importanţa acţiunilor desfăşurate în aceste edificii şi împreună vom reuşi să păstrăm vii limba noastră cea frumoasă şi paginile de istorie şi cultură,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: