22 / 06 / 2021


Elevii liceului românesc din Comrat, omagiu lui Grigore Vieru ~ InfoPrut

Elevii liceului „M. Eminescu” din Comrat i-au adus un omagiu poetului Grigore Vieru, la 86 de ani de la nașterea…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 14/02/2021

Elevii liceului „M. Eminescu” din Comrat i-au adus un omagiu poetului Grigore Vieru, la 86 de ani de la nașterea acestuia. 

„Grigore Vieru nu mai trăiește în această lume, dar a rămas viu sufletul poeziei sale. Un omagiu deosebit au adus marelui poet elevii LT Mihai Eminescu ca să ne reamintim încă o dată cât de importantă a fost activitatea sa în literatură și istoria neamului nostru”, se arată într-o postare pe grupul de Facebook al liceului.

Grigore Vieru s-a impus ca un promotor consecvent al idealurilor naţionale ale românilor din stânga Prutului, luptând pentru oficializarea limbii române în Basarabia, pentru reunirea ei cu Patria-mamă.
La sfârşitul anilor ’80, Grigore Vieru s-a aflat în prima linie a Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia, textele sale (inclusiv cântecele pe versurile sale) având un mare rol în deşteptarea conştiinţei naţionale a românilor din Basarabia. A fost unul dintre fondatorii Frontului Popular şi s-a aflat printre organizatorii şi conducătorii Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989. A fost ales deputat al poporului (1989). A participat activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din RSSM în care s-a votat limba română ca limbă oficială şi trecerea la grafia latină.
În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.
A murit la 18 ianuarie 2009, în urma unui grav accident de circulaţie. Accidentul a avut loc la 16 ianuarie, pe traseul R-3 Chişinău-Hînceşti-Cimişlia-Basarabească, când poetul se întorcea de la o manifestare dedicată lui Mihai Eminescu.
A fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce „în semn de recunoştinţă şi înaltă apreciere pentru dragostea şi talentul cu care a militat, de-a lungul întregii sale vieţi, prin puterea cuvântului, pentru convieţuirea oamenilor în pace şi înţelegere, rămânând în sufletul tuturor românilor ca un simbol al legăturilor dintre fraţii de aceeaşi limbă”.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: