17 / 04 / 2024


Dr. ing. Marius Lulea: „Peste 90% din instituții nu au autorizație de incendiu. Este o catastrofă” – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 26/12/2023

Un incendiu devastator a lovit Ferma Dacilor din Tohani, luând viețile mai multor persoane, inclusiv un bărbat care a murit eroic încercând să-și salveze copiii. Acesta, angajat al complexului, și-a pierdut viața în flăcări, în timp ce soția și unul dintre copiii săi au fost răniți și duși la spital. Focul a izbucnit din mansarda clădirii, unde se aflau spațiile de cazare, transformând o petrecere într-o tragedie cumplită.

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește securitatea la incendiu, așa cum subliniază Dr. ing. Marius Lulea. Un procent îngrijorător de 90% din instituțiile publice, inclusiv școli, grădinițe și spitale, nu dețin autorizație de securitate la incendiu. Această realitate tulburătoare reflectă o problemă sistemica atât în sectorul privat, cât și în cel de stat.

Conform declarațiilor lui Lulea, „România este la general un stat fără autorizație de orice fel. Spre exemplu peste 90% din școlile, grădinițele sau spitalele din România nu dețin autorizație de securitate la incendiu și nu îndeplinesc condițiile minime de autorizare. Problemele nu sunt doar în mediul privat ci chiar în statul român. Dacă tu nu oferi un exemplu, cum te aștepți ca cetățenii să o facă?” Această declarație evidențiază lipsa de responsabilitate și de exemplu pozitiv din partea autorităților.

Un alt aspect crucial semnalat de Lulea este politizarea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență. „Inspectoratele pentru Situații de Urgență sunt politizate, posturile de conducere sunt ocupate prin delegare și nu prin concurs, în cea mai mare parte. Se păstrează această stare pentru a exista controlul politic asupra unei instituții de altfel onorabilă. Tot din controlul politic vine și lipsa de specialiști. În mod intenționat se țin un număr mic de inspectori pentru ca să nu se poată executa un control real. Acolo sunt profesioniști dar prea puțini și cu prea mare încărcare.” Aceasta indică o problemă structurală, unde lipsa de transparență și profesionalism agravează riscul de incendiu.

Marius Lulea este inginer constructor, expert în securitatea la incendiu a Construcțiilor, membru al Asociației pentru Securitatea la Incendiu a Construcțiilor, doctor în inginerie civilă și instalații.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *