18 / 06 / 2021


Două școli românești din regiunea Odesa, transformate în filiale ale unei școli ucrainene ~ InfoPrut

Consiliul local Petropavlovsk a hotărât ca școlile româneşti din Meneailovca (Manja) şi Furatovca (Furatu) să fie transformate în filiale ale…

De redactia , in Magazin , at 17/03/2021

Consiliul local Petropavlovsk a hotărât ca școlile româneşti din Meneailovca (Manja) şi Furatovca (Furatu) să fie transformate în filiale ale şcolii ucrainene Faraonovca, situată la distanţă de aproximativ 20 km, cu toate că doar la 6 km se află școala de cultură generală din Frumușica Veche (Starosillea) cu predare în limba română, notează Agenția BucPress.

Potrivit profesoarei Zinaida Pinteac, la școala din Faraonovca nu se învață limba română și copiii, în loc să fie duși la școala românească din Frumușica Veche, care se află în apropiere, vor fi transportați la o școală „de la marginea comunei”.
„Aşteptăm hotărârea judecătoriei, care, sper să vină în apărarea drepturilor copiilor şi părinţilor”, scrie Zinaida Pinteac pe Facebook, adăugând că „se închid şcolile româneşti din Ucraina, iar România nu vede acest lucru. Se pune întrebarea: cui sunt destinate bursele? Dacă copiilor de etnie română, atunci România ar trebui să se intereseze şi care este soarta şcolilor din Ucraina”, a declarat profesoara.
Într-un interviu pentru sursa citată, Zinaida Pinteac a declarat că Judecătoria de la Odesa tergiversează intenționat examinarea procesului privind soarta școlilor românești, iar hotărârea de marți, 16 martie, nu este altceva decât o bătaie de joc față de românii din aceste localități din sudul Basarabiei.
„Vor să le îngrădească toate căile, este un pas gândit intenționat pentru ca acești copii să nu mai poată studia niciodată în România și să nu-și mai cunoască limba maternă”, a spus Zinaida Pinteac.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: