17 / 04 / 2024


Dorel Acatrinei (AUR), avertisment: Ordonanța Guvernului Ciolacu privind reducerea cheltuielilor bugetare va avea un efect de bumerang asupra economiei – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 22/11/2023

Deputatul AUR Dorel Acatrinei trage un semnal de alarmă, în contextul în care, după decizia de a anula scutirea de la plata CASS în construcții, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare pentru anul 2023. Practic, o bună parte din investițiile publice rămân fără fonduri, urmând ca lucrările pentru aceste proiecte să fie reluate, cel mai probabil, începând cu primăvara viitoare. Toate aceste măsuri ar putea avea efect de bumerang asupra economiei românești, avertizează deputatul. În acest context, parlamentarul l-a interpelat pe prim-ministrul Marcel Ciolacu și a cerut explicații.

În interpelarea adresată premierului Ciolacu, Dorel Acatrinei subliniază că, în urma sistării investițiilor publice, companiile de construcții, în speciale cele mici, vor fi grav afectate. Lucrările angajate de către CNAIR, CNI și toate UAT-urile din țară vor putea fi reluate anul viitor, însă până atunci aceste companii ar putea rămâne fără forță de muncă, punctează deputatul.

„Nemaifiind la final de an finanțare pentru proiectele mici, multe dintre aceste companii mici vor fi în imposibilitatea de a mai continua. Dacă nu se plătesc lucrările de până acum, nu vor avea capacitatea să continue până în primăvară când s-ar plăti după ce s-ar vota bugetul pentru anul viitor. Este vorba de companiile care lucrează pentru CNAIR, CNI, pentru toate UAT-urile din țară. Ele se vor organiza pentru finalul de an, adică nu vor mai face cheltuieli, însă au cheltuieli din spate și acolo vor avea probleme. S-ar putea pierde forța de muncă.

Ați anulat facilitățile, ați mentinut salariul minim majorat, ați intârziat plătile prin CNI și acum suspendati plătile pană la sfârșitul anului. Până când?

Unii dintre constructori, odată ce vor închide, vor sista lucrările, vor pierde din oameni. Acești oameni ar putea să nu mai revină, ci să plece din țară și, practice, va fi o nouă pierdere de forță de muncă. În primăvară, când vor dori să reia lucrările, o vor face cu mai puțini oameni. Până vom reuși să îi aducem, va dura ceva timp. Poate să dureze și un an. Aceste sincope creează instabilitate și impredictibilitate în țara noastră”, a explicat deputatul.

În context, Dorel Acatrinei a amintit că decizia de a elimina scutirea CASS pentru angajații din construcții, în condițiile menținerii salariuli minim de 4582 lei, va genera un efect negativ: toate acestea se vor recupera, evident, din mărirea valorii contractelor, contractele având clauze de ajustare, contractele private, probabil, vor fi renegociate pe alocuri în sus.

De asemenea, lipsa investițiilor va duce la scăderea încasărilor la buget, astfel că Guvenrul va rămâne fără bani pentru pensii și salarii. „În acest moment, o parte din investiții sunt sacrificate pentru a rezolva criza de bani la buget,

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *