15 / 10 / 2021


Dodon o acuză pe Maia Sandu în legătură cu creșterea prețului la gazul livrat de Gazprom

Creșterea prețului la gazul rusesc pentru cetățenii Republicii Moldova ar fi putut fi evitată, dacă la sfârșitul verii președintele Maia…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 23/09/2021

Creșterea prețului la gazul rusesc pentru cetățenii Republicii Moldova ar fi putut fi evitată, dacă la sfârșitul verii președintele Maia Sandu ar fi început negocierile cu Federația Rusă. De această părere este Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova. 
Potrivit politicianul rusofil, acum însă prețul la gaz va crește inevitabil, iar această responsabilitate cade pe umerii actualii guvernări, care în opinia sa, nu a făcut pașii corecți pentru a-i convinge pe ruși.
„De la 1 octombrie, prețul va crește. Consider că acest lucru putea fi evitat. Pentru asta, din 1 august, noua conducere a țării trebuia să înceapă negocierile cu partenerii noştri ruşi. A fost Kozak la Chişinău, trebuiau să-l convingă.  El s-a întâlnit cu Maia Sandu. Trebuia să urce cu el în același avion, să ceară un loc în avionul lui şi să plece la Moscova. Nu contează că era vorba de preşedintele republicii, premierul sau un ministru. Trebuiau să urce în acelaşi avion cu Kozak, să-l roage să le ofere un loc şi să zboare la Moscova. Trebuia să stea acolo 1,5 luni și să discute. Așa a făcut Greceanîi în 2006. Așa am făcut noi în 2009, atunci când Ucraina a blocat tranzitul de gaz din Rusia în Europa. Împreună cu Greceanîi ne-am aflat la Kiev și Moscova 1,5 luni până am găsit o soluție pentru cetățenii noștri. Actuala guvernare a considerat că e mai presus. Dacă ar fi făcut acești pași, sunt convins că puteau să-i convingă ca să fie păstrat tariful actual. Așa cum s-au înţeles belaruşii şi alţii„, a menționat Igor Dodon în cadrul unei emisiune tv.
Totodată, liderul PSRM a sugerat că pentru obţinerea unui preţ mai bun la gaz, autorităţile de la Chişinău trebuiau să facă anumite cedări, între care să discute cu ruşii despre datoria de peste 7 miliarde de dolari a Tiraspolului.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: