21 / 09 / 2021


Dodon apasă pedala de accelerație a servilismului față de Moscova: „Limba rusă trebuie introdusă în lista obligatorie a disciplinelor școlare”

„Limba rusă trebuie reintrodusă în lista obligatorie a disciplinelor școlare”. Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon care dă…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 18/10/2020

„Limba rusă trebuie reintrodusă în lista obligatorie a disciplinelor școlare”. Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon care dă de înțeles că Ministerul Educației de la Chișinău a comis o greșeală atunci când a decis ca această materie să poate fi studiată doar la alegerea elevilor.
„Eu insist ca limba rusă să aibă un statut special. Trebuie să facem tot posibilul ca instrucția medicamentelor să fie obligatoriu și în rusă. Cred că a fost o greșeală când limba rusă a fost scoasă din lista obligatorie a obiectelor școlare. Limba rusă trebuie reintrodusă în lista obligatorie a obiectelor școlare”, a subliniat Igor Dodon.
Potrivit șefului statului cunoașterea limbii ruse reprezintă un avantaj, iar elevii trebuie „să învețe două limbi străine – rusa și o altă limbă la alegere”.
„Mai mult ca atât că limba rusă are statut de limbă de comunicare interetnică. Este poziția mea principială și voi face tot posibilul în această direcție”, a promis Dodon.
Cu o reacție la spusele șefului statului a venit Mișcarea Politică Unirea care a specificat că Declarația de Independență, Constituția și Hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2013, prevăd ca limba oficială în R. Moldova este limba română. Astfel, conform legislației, impunerea studiului obligatoriu al limbii ruse, discriminează și vine în contradicție cu drepturile celorlalte comunități etnice din R. Moldova.
„Este firească studierea și cunoașterea limbii române, ca limbă oficială, de către toți cetățenii RM, cu respectarea drepturilor minorităților etnice conlocuitoare. Limba rusă, care aparține uneia dintre minoritățile etnice din RM, nu poate fi pusă mai presus, prin studiere obligatorie, față de limbile ucraineană, găgăuza, bulgară, precum și alte limbi vorbite pe teritoriul RM. Limba rusă nu poate fi mai presus, nici de limba română, care este limba oficială a statului nostru. Expunerea repetată, în campania electorală, de către Igor Dodon a tezei,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: