22 / 06 / 2021


Doar elita are voie să iasă în stradă? – CRITICII.RO

Încet, încet, oamenii au început să iasă în stradă și în România, așa cum au ieșit nemții, englezii și alți…

De redactia , in Internațional , at 03/04/2021

Încet, încet, oamenii au început să iasă în stradă și în România, așa cum au ieșit nemții, englezii și alți europeni, nemulțumiți de măsurile de protecție instituite de guverne, luate cu copy-paste și implementate în fiecare stat.
Mămăliga a explodat și la noi, iar faptul că suntem aproape de punctul de fierbere era vizibil. Oamenii nu mai răbdare nu neapărat să respecte restricțiile, ci să trăiască cu o stare permanentă de incertitudine referitoare la ziua de mâine. Într-o țară în care măsurile aberante se stabilesc de pe o zi pe alta, fără o analiză a datelor, fără un aviz al experților, oamenii se tem pentru viitorul lor. Pentru că da, sănătatea contează, însă la baza piramidei lui Maslow se află nevoile primare: mâncare, acoperiș deasupra capului și, putem adăuga, siguranța unui loc de muncă, a unui venit constant. Și asta pentru că nu toată lucrează în IT sau are părinți sus-puși. Unii mai sunt și casieri la hypermarket, curieri, ospătari, bucătari, constructori, antreprenori.
Cu toate acestea, protestele de aseară au scos la suprafață o ură de neînțeles față de aceste categorii sociale. Dacă la protestele din 2017 sau 2019, manifestanții erau aplaudați, deși majoritatea nu cred că erau nici ei specialiști pe teme de justiție, la televiziuni și în mediul online a plouat cu jigniri la adresa celor care au ieșit aseară în Piața Victoriei. Un celebru influencer, Andrei Caramitru, i-a numit pe cei strânși în centrul Bucureștiului „analfabeți funcționali” (și nu funcțional, cum ar fi corect), „săraci”, care locuiesc cu părinții. Să înțelegem că înainte să ieși la proteste, trebuie să îndeplinești anumite criterii: venit, nivel de educație, să provii din familie de viță nobilă? În sociologie, există „teoria etichetării”, care are consecințe grave asupra celor vizați. Dar, mă întreb, de la ce normă au deviat oamenii care au ieșit în stradă de trebuie să îi etichetăm în acest fel?

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: