19 / 06 / 2021


Do svidaniya Rusia: Bulgaria a arestat 6 spioni ruși la Sofia. Secretele NATO ajungeau la Moscova

Şase persoane – suspectate de spionaj în favoarea Rusiei – au fost arestate în Bulgaria, inclusiv cadre din Ministerul bulgar…

De redactia , in Internațional , at 19/03/2021

Şase persoane – suspectate de spionaj în favoarea Rusiei – au fost arestate în Bulgaria, inclusiv cadre din Ministerul bulgar al Apărării, relatează AFP.

Aceşti agenţi ai statului sunt acuzaţi de faptul că au furnizat informaţii clasificate şefului reţelei, un fost angajat al serviciilor bulgare de informaţii.

Soţia acestuia, cu dublă cetăţenie bulgară şi rusă, ”juca apoi rolul de intermediar cu Moscova”, a anunţat vineri o purtătoare de cuvânt a parchetului, Siyka Mileva, într-o conferinţă de presă la Sofia.

Ea preda elemente confidenţiale culese cu privire la Bulgaria, NATO şi Uniunea Europeană (UE) ”unui angajat al Ambasadei Rusiei” şi primea în schimb bani pentru a-i remunera pe spioni, precizează purtătoarea de cuvânt.

Anchetatorii s-au sprijinit pe înregistrări video ale unor camere de supraveghere în confruntarea suspecţilor, care se întâlneau cu şeful reţelei în locuri publice, mai ales cu ocazia unor jocuri de tenis.

Ei deţin totodată înregistrări ale unor conversaţii între membrii grupului şi imagini cu femeia, care intra şi ieşea din sediul Ambasadei Rusiei, documente pe care parchetul le-a prezentat presei.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a parchetului, este pentru ”prima oară” când o reţea de acest tip a fost identificată în această fostă ţară comunistă cu 6,9 milioane de locuitori.

Este vorba despre un caz ”fără precedent în istoria recentă a Bulgariei”, a subliniat procurorul general Ivan Gheşev.

”El este de o mare importanţă pentru securitatea naţională şi a partenerilor noştri din UE, NATO şi Statele Unite”, consideră el.

Ministerul bulgar al Apărării a anunţat anterior, într-un comunicat, arestarea a doi militari.

Însă procurorii au anunţat că trei cadre sunt vizate în investigaţie.

De asemenea, un fost ataşat militar, însărcinat în prezent cu informaţiile secrete la Parlament,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: